Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påkörd björnhona avlivad av jägare

Annons

Efter flera timmars sökande med specialtränade hundar, fann björneftersöksgruppen till sist den skadade björnen. Björnhonan hade blivit påkörd av en lastbil vid fyratiden i går morse och tog sig med ett skadat ben in i skogen.

Det var på riksväg 80 mellan Falun och Hofors som björnen blev påkörd. Lastbilschauffören larmade polisen och vågade inte gå ur sitt fordon av rädsla för att björnen kunde vara kvar under lastbilen. När polis kom till platsen var björnen försvunnen.

Senare på morgonen tillkallades södra Dalarnas björneftersöksgrupp.

- Först letade vi i två timmar söderut, men sedan ringde vi upp lastbilschauffören som trodde att björnen gått tillbaka längs vägen. Vi följde tipset och det visade sig att hon hade krupit under viltstängslet vid en bäck, berättar Per Strandberg som är ledare för gruppen.

Fyra jägare med varsin hund följde spåren. På flera ställen hade björnen lagt sig för att vila.

- Vi såg på spåren att björnen bara använde tre ben, hon hade en fraktur på vänster bakben vilket gjorde att hon lade sig och vilade.

När hundarna stött björnen ur sista legan, släpptes de lösa för att stoppa henne.

- Sedan fällde jag den tillsammans med Bert Eriksson. Vi sökte efter ungar, men fann inga. Det var en stor björnhona, vi orkade inte lyfta den på fyra man utan fick frakta bort den med en så kallad älgdragare, säger Per Strandberg.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons