Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påkörd av smitare

Annons

Det var natten mot den 5 oktober i fjol. Tina hade varit på fest i Älvdalens kyrkby.

Tillsammans med två pojkar var hon till fots på väg till centrum då en bil i hög fart närmar sig de tre framifrån. Tina går lite efter de två pojkarna.

En av pojkarna ser att bilen som närmar sig kör mycket vingligt när den passerar honom. Han vänder sig om och får se att bilen kör på Tina, som först kastas upp på taket och sedan ned i diket, där hon blir liggande i en vattensamling.

Pojkarna drar upp henne på vägen och larmar 112. På grund av att ambulansen eller akutbilen inte längre finns i Älvdalen får den medvetslösa 20-åriga flickan vänta i 40 minuter innan ambulansen kommer.

Först nästa dag vaknar hon upp, i respirator på Mora lasarett.

Skadorna hon ådrog sig vid påkörningen var allvarliga.

Hon hade vatten i ena lungan, en blödning i hjärnan och hjärnskakning samt bröt höger ben.

- Det var nära att jag dog, säger hon själv.

Praktiskt taget hela höstterminen på Lugnetgymnasiet blev förstörd för Tina, som hade svårt att klara sig i sin lägenhet i Falun, då hon gick på kryckor och hade ont.

I stället fick hon läsa på distans från Naturbruksgymnasiet i Älvdalen, när hon väl kom på benen igen.

- Men jag kom så mycket efter att jag nästan tappat lusten att plugga. Just nu praktiserar jag, men jag vet inte om jag ska fortsätta eller hoppa av skolan, säger Tina.

Först för ett par veckor sedan fick Tina kasta kryckorna. Men fortfarande är det ena benet kortare än det andra och hon måste ha ett inlägg i skon för att inte halta.

- Jag har sämre syn, sämre minne och svårt att tala ibland. Jag mår inte heller bra psykiskt sedan olyckan.

- Jag vill att den skyldige ska ta på sig ansvaret och ta sitt straff, säger hon.

Och det är just det som är kruxet. Flera vittnen såg vems bil det var som körde på Tina. Och polisen har säkrat teknisk bevisning, som binder bilen vid brottet.

Men, bilens ägare nekar till att han kört bilen vid den aktuella tidpunkten. Enligt polisförhören hade han den utlånad till sin bror.

Men brodern nekar till att ha kört bilen. Han vet inte vem som kört den, säger han till polisen.

Så har vi fått ett så kallat Lindomefall i Älvdalen. Lindomefallet handlade om en gammal man som slogs ihjäl i Lindome utanför Göteborg. De två som fanns på plats vid mordet skyllde på

varandra och eftersom polisen inte kunde binda någon av dem till mordet så gick båda fria.

Här säger båda bröderna att de inte har kört bilen vid tillfället. Och eftersom det alltså inte finns något vittne så kommer polisen inte längre.

- Man kan tydligen klara sig från att köra i fyllan och skada andra människor bara genom att skylla på någon annan, säger Tina.

- De vet ju själva vem som körde bilen och skadade mig så att jag nästan dog.

- Hur kan han ha samvete att gå omkring och veta det där. Om han har något hjärta måste han ju må skitdåligt av det här, annars är man onormal. Men jag har sett båda två flera gånger efter olyckan och ingen säger något.

- Sedan tycker jag faktiskt polisen skulle kunna göra lite mer. Det var ju en av de två som körde. Då borde det räcka att man vet vilken bil det är, tycker jag, säger Tina Eriksson.

- Vi har gjort en omfattande utredning och hållit tio förhör, men om vi inte kan få fram någon som sett den utpekade köra bilen vid tillfället så måste vi lägga ned utredningen. Det säger närpolischef Leif Sandqvist vid älvdalspolisen.

- Förutom de tio förhören har vi gjort tekniska undersökningar som binder själva bilen vid brottet.

- Jag vill på alla sätt hjälpa henne, men när vi inte kan få fram ett vittne som har sett vem som körde så är det omöjligt att åtala någon.

- Egentligen skulle jag redan ha lagt ned utredningen, men vi håller den öppen ett tag till för att ge ett eventuellt vittne chansen att träda fram.

- Personligen tycker jag att den som körde bör ta på sig skulden. Om han var rattfull vid tillfället kan han inte fällas för det i efterhand. Däremot kan han åtalas för smitning och vårdslöshet i trafik.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons