Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pagrotsky öppnar för nya miljoner

Annons

Riksdagsman Kenneth Johansson besökte i januari filmarkivet och därefter besökte dess chef Tommi Hildman den borgerliga gruppen i riksdagens kulturutskott. Det var efter detta möte som Birgitta Sellén skrev en interpellation till Pagrotsky.

"När staten startade arkivet utlovades många miljoner och att man planerade för att cirka 20 personer skulle kunna anställas. Det är långt kvar till det antalet i dag eftersom pengarna uteblivit" på pekar Sellén.

Selléns två frågor till ministern var dels vilka utvecklingsplaner för framtiden regeringen har när det gäller filmarkivet, dels vilka åtgärder regeringen är beredd att vidta för att få hem Sveriges Televisions filmer som ligger i USA.

Pagrotsky förklarade under tisdagen att SVT:s gamla nitratfilmer för närvarande förvaras i arkivet i George Eastman House i Rochester, USA.

-Jag vet att frågan om ett eventuellt återbördande av filmerna till Sverige och Svenska Filminstitutets arkiv diskuteras mellan de berörda parterna. Jag finner ingen anledning att föregripa denna diskussion, sade Pagrotsky under tisdagseftermiddagen.

-Under 2006-2008 ökar regeringens satsningar på filmkulturen stegvis med totalt 15 miljoner kronor till cirka 120 miljoner kronor per år från och med 2008. Det är många områden som ska tillgodoses inom ramen för dessa ökade satsningar, fortsatte han.

-Förra året, 2005, digitaliserade man 200 000 meter film i filmarkivet. Med tanke på att det finns 100 miljoner meter kan man snabbt räkna ut att det tar fem år att digitalisera bara 1 miljon meter. Det tar oändligt många år innan det kan verkställas med den kapacitet som finns i dag, svarade Sellén.

Pagrotsky klargjorde att "privata bröllopsfilmer, födelsedagsupptagningar och semesterfilmer som finns i våra skokartonger, hemma i garage och källare inte är ett kulturarv värt att prioritera att överföra och digitalisera på skattebetalarnas bekostnad."

-Låt mig säga så här: filmarkivet i Grängesberg fick varenda korvöre de sökte. Filmarkivet har sökt 2 miljoner. De har fått det. Om behovet nu är så väldigt stort, som vi ju vet att det är, är det klart att det är välkommet om de vill söka mer pengar. Jag övertygad om att Grängesberg kommer att få mer pengar, avslutade Pagrotsky.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons