Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pagrotsky önskar mer solidaritet i ett rödare EU

Annons

Han är något försenad. Kanske är det besöket på ABB som dragit ut på tiden, möjligen är det av säkerhetsskäl som ministern inte anländer till gågatan förrän den lilla lastbil med skyltputsande, stegburen man som uppehållit sig i takhöjd utanför valstugan, avlägsnat sig.

Ministerns minibuss rullar in på gågatan, texten "Maktskifte i Bryssel" täcker motorhuven. Chauffören rattar vant genom det lilla kaosträngsel som faktiskt uppstår innan hon parkerar.

I morgontidningens annons har han figurerat i strikt tillknäppt kostym med slipsknuten hårt under hakan - bildmässigt en travestering på en herrbutiks-kedjereklam, eller ett stylat försök att likna Geres gestaltning i "Pretty woman", om man så vill. Här ger han ett ledigare intryck - svarta urblekta jeans, grå uppknäppt skjorta och tunn diskret-rutig kavaj, vindrufs i lockarna.

Han tackar vänligt för Per Erik Granströms inledande välkomst-ord med efterföljande applåd.

- Det är ett viktigt val som väntar - det som sker i EU. Det är viktigt att vara med och påverka - för dem av oss som är lite distanserade, som inte är riktigt nöjda. De som känner att allt är frid och fröjd behöver inte känna samma krav, det är de som vill ha en förändring som måste ge sin röst, förklarar Leif Pagrotsky nästan utan att hämta andan.

Han vill ha ett annat EU än det vi har i dag, säger han.

- Mindre byråkrati, mer offensiv lust att matcha USA, ett modernare Europa.

Tillsammans med Per Erik Granström inbjuder han till frågor och diskussioner.

Det blir ingen anstormning, även om ett par åhörare tar tillfället i akt att få svar.

Han har lärt sig av misstaget med alkoholpolitiken när de nationella förutsättningarna förändrades blev det svårare, säger han.

- Vi klarar inte av det på samma sätt som tidigare, i fortsättningen måste vi kräva tydligare direktiv.

Med ett färskt besök på ABB i minnet funderar han runt näringslivets framtid och hotet från låglöneländer, konkurrensen om jobben.

- Hotet finns, samtidigt som låglöneländerna börjar tjäna pengar och köpa grejor - från oss. Han har just fått det bekräftat.

- ABB här har ökat exporten 50 procent - de säger att de ökat försprånget, samtidigt som de andra blivit duktigare, kommit ifatt - samtidigt som gapet blivit större? Jag fick det inte riktigt att gå ihop, konstaterar näringsministern med en frågande blick på sina medarbetare och går snabbt vidare med att berätta om vårt överskott i affärer med utlandet.

Valmötet i Ludvika är hans största inför det här valet, mest välbesökt, avslutar Leif Pagrotsky med en blick över åhörarna och inbjuder till mer informella frågor, utan mikrofon.

- Vi har tid för enskilda samtal och lite annat också, ler han.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons