Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Vasaskolan råder godisförbud

Annons

- Vi vill kunna bestämma själva om vi ska köpa godis eller inte, säger Matilda Hedin och Anna Fjällborg i årskurs nio på Vasaskolan.

En kartläggning som gjorts nyligen av tandläkarförbundet visade att så många som tre skolor av fem säljer läsk och godis i sina kafeterior. Sveriges skolor ska föregå med gott exempel och bör vara godis- och läskfria zoner, menar tandläkarförbundet som ser en fara med att det äts allt mer sötsaker bland ungdomar.

Vasaskolan har tagit sitt ansvar och säljer numera bara smörgåsar, frukt och lite fikabröd till sina elever. Idén om godisstopp kom från skolsköterskan och vann gehör hos resten av personalen.

- Barnen får fortfarande gå ut på stan och handla sitt godis om de vill men här på skolan ska vi inte stötta godisätandet genom att sälja, säger fritidsledaren Ulf Thun.

Han förklarar att skolan har beslutat att göra vissa undantag för godisstoppet, till exempel nu vid halloween.

- Vi säljer godis ibland vid vissa högtider så att eleverna får känna att det är lite fest.

Protesterna mot skolans nya policy kommer inte bara från Matilda och Anna. När de nya reglerna infördes vid höstterminens start gick elevrådet ut och sade att de var fel. Intäkterna från kafeterian går till en gemensam skolresa för niondeklassarna och när godisförsäljningen lades ner dalade försäljningssiffrorna.

- Det är inte lika många som köper mackor och så tjänar man inte lika mycket på dem heller, säger Matilda.

Ulf Thun som tror att ett godisstopp i kafeterian gör att eleverna inte lika lätt lockas att äta sötsaker får dock visst medhåll från Matilda.

- Jag köpte nog mer godis förut. Nu kan det hända att jag köper någon macka i stället, säger hon.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons