Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På världens längsta cykeltur

Annons

Då har Janus River gjort en bedrift som ingen annan varit i närheten av. Efter åtta års cyklande och tio tusen mil är då Janus River framme vid sitt mål.

Janus River kom till Sverige för ett par dagar sedan och under söndagen passerade han Sörsjön och Sälen och kom på måndagen fram till Malung där han stannar under tre dagar.

- Det har varit ett fantastiskt mottagande hittills i Sörsjön och Malung och jag är så begeistrad av naturen att jag bestämde mig för att stanna under tre nätter, säger Janus River då han besöker vår tidningsredaktion.

Sedan starten för drygt två och ett halvt år sedan har Janus River inte legat i en säng utan han sover ute i det fria i sin sovsäck.

- Så kommer jag att göra under hela den här åtta år långa cykelturen, säger Janus River. Det kan nämnas att Janus River har erbjudits husrum under cykelresans gång men alltid avböjt och så kommer han också att göra resten av resan.

Det är en tuff uppgift Janus River har gett sig in på och den 65-årige pensionären får klara sig på 90 kronor om dagen. Men många ställer upp efter resans gång och bjuder på både mat och förnödenheter.

- Här i Malung har jag fått ett fantastiskt mottagande. Jag har träffat en italiensk kvinna (Maria Monas som bott i Sverige i 38 år) som bjöd på italiensk mat som jag nu äter för första gången på ett par år. Från kommunen har jag också fått låna telefon och fax för att sköta en del saker, säger Janus River.

Han har också bjudits på frukost på Hotell Skinnargården och det är även andra människor i Malung som är villiga att bistå med både det ena och det andra.

Janus River åker efter mindre vägar och besöker inte orter som är större än tio tusen invånare. En by där han blev mycket bra mottagen var Sörsjön där han bjöds på mat och dryck vid Kooperativet i Sörsjön.

-Helt fantastiska människor, säger Janus River som tyckte att det var en tuff vägsträcka mellan Röros och Norge över Funäsdalen och Särna fram till Sörsjön.

Janus River har delat upp den här långa Jorden-Runt-cyklingen i olika etapper. Europaetappen avslutas i Stockholm där han den här månaden ska deltaga i TV 4 morgonprogram och i mitten av oktober åker han från Stockholm till Mexico för att sedan åka vidare till Kuba och Mellanöstern.

Hittills under resan har Janus River satt ett och annat världsrekord. Ingen har sovit ute under bar himmel så många nätter under en cykeltur och hittills har han inte råkat ut för en enda punktering trots att han cyklat genom 26 länder och oftast längs småvägar.

Janus River har specialdäck och hemligheten med dessa, som han säger inte kommer att ge en enda punktering under hela färden, ska han avslöja vid slutmålet. Då har han cyklat genom fyra världsdelar.

Efter tre underbara dagar i Malung fortsätter Janus River färden via Fredriksberg, Ludvika ner mot Stockholm.

- Jag känner mig frisk och stark och jag är övertygad om att jag ska klara av den här utmaningen och anlända som planerat i Peking 2008 då OS invigs, säger Janus River då han lämnar Malung.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons