Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg till Nairobi

Annons

I samband med fjolårets Miljöting för ungdomar i Dalarna och Gävleborg utlystes en pristävling. Uppgiften var att skriva en uppsats om hur man ser på världens miljöproblem.

Priset, som delades ut i går, är att representera Dalarna, Gävleborg och Sverige under ett FN-möte i afrikanska Nairobi den 13-19 november i år.

Vinnare blev Mary Ohlanders, 17-åring från Ljusdal, och 18-årige Daniel Tanse från Falun.

Daniels uppsats handlar om att avveckla kärnkraften och fossila bränslen. Det kan enligt Daniel ske om vi slutar slösa så mycket som vi gör på energi, och dessutom satsar betydligt mer på vindkraftverk, biobränslen och solenergi.

Daniel talar också mycket om att miljöfrågorna hänger ihop med hur man mår. Ett kretsloppstänkande i det mycket vida perspektivet.

- Om man inte mår bra själv, hur ska man då orka fundera på hur man ska lösa miljöproblemen i världen? Därför måste vi försöka få människor att må bra. Som det är nu är det ofta situationen som kontrollerar oss, i stället för att vi människor kontrollerar situationen. Man bygger 3 G-master för att det ökar den ekonomiska tillväxten. Det är viktigare än att det kanske är farligt med strålningen från dessa master. Som ett exempel.

Inför resan till Afrika har Daniel börjat plugga swahili.

- Jag ser det som en solidaritetsfråga. Att komma ner till Nairobi och bara prata engelska, kolonialisternas språk, skulle inte kännas bra. Att kunna lite swahili känns bättre, även om det också härstammar från andra förtryckare.

Daniel har lärt sig flera fraser. Bland annat kan han tala om att han är vegetarian.

- Det finns egentligen inget ord på swahili för vegetarian. Så jag får räkna upp vad jag inte äter: Kossa, fågel, gris, fisk eller lillfisken, som är ett speciellt uttryck på swahili.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons