Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot kaos i Hedemora

Annons

I höstas genomförde omsorgs-förvaltningen i Hedemora en omorganisation som av ledningen ansågs vara mycket lyckad. Sannolikt för att man då upp- nådde det första steget i sin personalstrategi: Att se till att alla enhetschefer med erfarenhet från verksamhetsområdet LSS förflyttades till andra arbetsområden.

Nu har man inlett arbetet med steg två: Att göra sig av med övrig personal som har erfarenhet och kunskaper kring psykisk utvecklingsstörning. Nu handlar det om personalen vid de grupp- bostäder som kommunen har skyldighet att driva enligt LSS- lagen. Detta mål har man tänkt uppnå genom en gigantiskt omflyttning av de boende som planerats helt utan medverkan av deras företrädare och personal.

Att det primära syftet är att splittra personalgrupperna på bekostnad av de funktionshindrades trygghet har framgått med all önskvärd tydlighet under planeringsarbetet. De boende som ska utsättas för denna flyttkarusell har inte förmåga att själva föra sin talan i ärendet. Det ger en ytterst obehaglig bild av en förvaltning på väg mot kaos. I stället för att tillvarata de anställdas kunskaper och engagemang ställer sig ledningen i en ned- värderande maktposition och visar en total brist på respekt för de funktionshindrade personer som omsorgsförvaltningen har till uppgift att stödja.

ANDERS BOND

Mer läsning

Annons