Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot ett nytt Europa

Annons

Den 1 maj välkomnar vi tio nya medlemsländer i EU. Antalet länder i EU ökar från 15 till 25, EU:s yta ökar med 21 procent, folkmängden med cirka 75 miljoner medan den sammanlagda BNP:n endast ökar med cirka fem procent. Men tillväxten är stark i de nya medlemsländerna.

EU:s utvidgning med bland andra Estland, Lettland, Litauen och Polen kommer att betyda mycket för ömsesidig export och handel. Men också för våra olika kontakter österut, mellan kommuner och landsting i Sverige och kommuner och regioner i det nya Europa, inte minst till fromma för en demokratisk utveckling i de nya medlemsländerna. De andra nya medlemsstaterna är Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Cypern och Malta.

Visst kommer det att finnas vissa övergångsproblem innan de nya medlemsländerna kan känna sig som fullvärdiga medlemmar. Dit hör korruption och minoriteters ställning och en svag demokrati som ändå går mot stabilitet. Men möjligheterna till en positiv utveckling i vårt Europa blir genom EU:s utvidgning ändå större än hindren. Fredsansträngningarna stärks. Välfärden och tillväxten bör kunna öka.

För oss i folkpartiet är det en självklarhet att välkomna de nya medlemsstaterna. EU behövs och Sverige behöver EU. Många länder är för små för att klara av de utmaningar Europa nu står inför: den internationella brottsligheten, klimatförändringarna, konkurrenskraften i globaliseringens tid och för att motverka krigsrisker, fattigdom och förtryck även utanför EU:s gränser.

Vi i folkpartiet vill ha ett starkt EU i de frågor där EU ska vara starkt: fred, säkerhet, miljö, överstatlighet. Men vi vill inte ha nuvarande system med jordbrukssubventioner, nuvarande "diversehandel", vi vill inte att byråkratin ska svälla. EU ska inte lägga sig i sådant som medlemsländerna kan sköta själva. Men först om vi är med i EU kan vi påverka utvecklingen i rätt riktning. Vi vill också återföra beslutsrätten på välfärdsområdet till medlemsländerna, ha en humanare flyktingpolitik och att EU ska stå för frihandel.

Nu pågår fem stora konferenser i landet kring EU:s utvidgning. Den första hölls i Örebro den 12 mars med bland annat Margot Wallström, Sveriges EU-kommissionär, som medverkande.

Det är kommun- och landstingsförbunden som svarar för konferenserna. Syftet är att skapa en svensk kommunal och regional strategi i ett utvidgat EU. De flesta EU-besluten kommer på ett eller annat sätt att alltid beröra kommuner och landsting.

Därför måste vi också i Dalarna bli bättre på att lära oss mer om EU, dess utvidgning och möjligheter till en positiv utveckling också i vårt län.

Dalarna är tillsammans med Gävleborg och Örebro län med i Central Sweden i Bryssel. Kontaktpersonerna finns på Region Dalarna i Falun.

Nu genomför Central Sweden flera olika utbildningar i Europafrågor. Här finns chans för många att var med och lära sig mera om det nya EU.

LARS WENNÅS

Mer läsning

Annons