Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot en miljard

Annons

I tider då lågprisländer i världen drar till sig tillverkning och produktion från bland annat Sverige vill Patric Fredell med eftertryck lova att Siljanssågen med tillhörande produktionsenheter blir Sverige troget.

- Helt enkelt därför att vi inte kan flytta. Det är här vi har råvaran och det är här vi ska förädla den, säger Fredell och pekar på ljusbilden av en del av det svenska inlandet.

Weddesågen i Älvdalen och Svegsågen, där det investerats 20 miljoner kronor, är klentimmersågarna i koncernen. I Särna finns golvtillverkningen och i Mora finns, förutom Siljanssågen, giganten i sammanhanget, även Siljan Wood Products som gör paneler och till den grenen hör även golvtillverkningen.

Till koncernen hör även franska Guillemette, ett handelsbolag, samt skogsbolagen som köper in råvaran till sågverken.

Sedan 1 mars är Lasse Lidholm vd för Siljan Timber AB och ny kugge i laget är även Elisabeth Olsson, ekonomichef för hela koncernen.

Investeringarna som under året görs vid Siljanssågen gäller främst uppförande av sex nya virkestorkar samt maskinell utrustning som ska ge effektivare produktion.

Större delen av Siljanskoncernens produktion exporteras, där Danmark är den största export-hamnen med nära hälften av exportandelen. Bara 10-15 procent av produktionen stannar inom landets gränser.

- Vi sprider alltså större delen av vår produktion ut över världen, samtidigt som vi är måna om att slå vakt om sysselsättningen här hemma och tillgodose skogs-ägarna med den bästa tänkbara servicen, säger Patric Fredell.

Framtidstron tycker han speglas av det investeringsprogram som genomförs både i Mora och i Sveg.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons