Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På upptäcktsfärd bland prylar och pynt

Annons

Märta Nordlander och Eine Ljungcrantz serverar förmid-dagskaffe med smörgås på lagret. Överallt står kartonger med saker. Snapsglas med en kräfta på foten, en keps med inbyggt hår, en låda med vita änglar eller snösprej. Snösprej finns i två kvalitéer.

- Vi har känt varandra sedan vi var unga. Vi träffades först i Hudiksvall, men nu har vi ju fyllt 25 i alla fall, säger Eine och skrattar.

Eine bodde i Rättvik som barn, men familjen flyttade senare till Falun.

- När jag var pojke tyckte jag den här huset var så fint, säger Eine och häller upp kaffe.

Han köpte huset många år senare och där finns Bodaboden, fylld av pynt till alla högtider, tackkort och inbjudningskort, glitter och roliga hattar till kräftskivan. Där finns till och med mycket som inte ens Eine och Märta vet om. De upptäcker själva nya saker bland kartongerna.

- Jag hade hoppats att affären skulle bli en mötesplats och fylla någon social funktion, men det kommer inte så många. Vi säljer mer till andra butiker och bokhandlare.

Den här dagen har några kunder ändå varit hos Märta och Eine.

- Vi har sålt två små julgranar i dag, säger Eine.

För det är jul och påsk och skolavslutning och studenttider och midsommar hela tiden i Bodaboden.

Drömmen om en butik med alla sorters pynt och prylar har inte varit Eines försörjning. Han äger Hartmans kortförlag som är en grossiströrelse för bland annat vykort, födelsedagskort, inbjudningskort och tackkort.

Företaget har också producerat mängder av vykort. En av Hartmans fotografer, Elliord Mattsson var en av dem. Delar av hans produktion finns samlad i boken Elliords himlar, en vykortsresa i folkhemmet av Petter Eklund som kom ut i våras.

Där finns till exempel höghus från Hallsberg och Enköping, Stora torget i Kungsör, Migo- varuhuset i Uppsala, Konsumhallen i Gnesta och Kyrkvägen i Knivsta. Motiven är vardagliga, få människor syns på vykorten som publicerats i Elliords himlar. Det har blivit ett spännande kulturhistoriskt dokument, men det var annorlunda då när Elliord jobbade på Hartmans.

- Vi hade hårda diskussioner. Jag tyckte inte bilderna var speciellt vackra, men de sålde bra så Elliord fick fortsätta. Han var en konstnär, säger Eine och bläddrar i boken med Elliords vykortsbilder.

Hartmans kortförlag ligger i Uppsala och Eine och Märta åker mellan Boda och Uppsala i ur och skur. Inget väder stoppar dem.

Bodaboden är en hobby och de trivs i Boda.

- I Uppsala har vi tre rum och kök. Det blir så instängt, säger Märta som har arbetat på flera olika Åhlénsvaruhus.

Det närmar sig jultid och Eine och Märta ser fram mot att pyssla och pynta i butiken, men tid för tomtar det är det jämt. Tomtar är något många människor samlar och de kan åka långa sträckor för att komplettera sina tomtesamlingar, ända till Boda faktiskt.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons