Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Stakheden odlas framtidens skogar

Annons

Hon har svårt att uttala sig om vilken effekt som de svåra stormarna Gudrun och Per kan ha för Svenska skogsplantor, företaget med åtta produktionsenheter, varav en i Nyhammar.

Man gör dock vad man kan för att odla upp plantor med goda egenskaper och med ett rotsystem, som inte släpper taget i förstone vid framtida stormar.

Täckrotsplantering heter modellen, som ger den uppväxande plantan möjlighet att sprida sina rötter fritt, inbäddad i torv.

-Då får plantan ett starkt rotsystem från början, som den kan utveckla på ett bra sätt efter plantering i terrängen, säger Eva-Karin.

Hon är tillbaka på Stakheden, där hon jobbade 1984 till 1999.

Senast var Eva-Karin när-ingslivssekreterare i Ludvika.

-Här i den gröna sektorn blir det kanske lite snabbare resultat, säger hon lite skämtsamt.

De senaste åren har stora investeringar gjorts på Stakheden, där nio personer är fast anställda. Dessutom säsongsanställs fem-sex personer.

Närmare 13 miljoner kronor har lagts på växthus och maskiner på Stakheden. Det växthus som brann för några år sedan har ersatts. Dess-utom har två nya byggts.

-Vi har nu åtta växthus på totalt 20000 kvadrameter. Till det kommer friland utomhus på 30000 kvadratmeter, upplyser Eva-Karin Brogren.

När det är fullt i något av växthuset ryms otroliga 1.7 miljoner plantor.

I slutet på mars sätts fröna, som kommer från företagets centrala frölager i småländska Lagan.

Eftersom Sverige består av ett antal geografiska växtzoner är också plantskolorna inriktade mot olika zoner.

- De plantor vi tar fram här på Stakheden är anpassade för att växa från Uppland upp till norra delarna av Västernorrland, uppger Anna-Karin Brogren.

I sammanhanget påminner hon om tallens och granens ursprung:

-Granen kom in i Sverige norrifrån, från den ryska tundran medan tallen har sitt ursprung i Tyskland.

I maj sker leveranserna från Stakheden. Med långtradare körs plantorna till olika centrallager, så nära utsättningsplatserna som möjligt.

-En del kunder hämtar plantorna direkt här hos oss, upplyser Eva-Karin Bro-gren.

Förädlingar genom åren har inneburit att tiden från planta till att en gran eller tall kan skördas har förkortats med 10-15 år. Det är mycket om man betänker att det tar 100-120 år för ett träd i Dalarna att vara moget att fällas.

Bevattning och gödsling i växthusen på Stakheden är automatisk styrt, liksom temperaturen. Det går också att påverka hur mycket ljus respektive mörker plantorna ska utsättas för genom belysningspaneler och mörkläggningsgardiner.

Anna-Karin Brogren uppger att energikostnaderna på Stakheden uppgår till cirka en och en halv miljon kronor årligen. Bland annat kostar det en hel del att kyla ned lagerutrymmena, där de färdiga plantorna förvaras upp till ett halvår i kartonger innan leverans.

-Vi eldar nog upp olja för en miljon och det har varit diskussioner om att gå över till biobränsle. Då skulle vi spara pengar och miljön.

Den globala uppvärmningen kan på sikt komma att förändra inriktningen hos de svenska plantskolorna, tror Eva-Karin Brogren.

-Möjligen att det blir mer lövskog än barrträd i framtiden. Men det är bara en gissning.

TORBJÖRN SVENSSON ANITA CARLSSON

Mer läsning

Annons