Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På språng för medmänskligheten

Annons

-Det har varit en del av mitt och Ingas liv att ägna oss åt människor med behov av hjälp. RIA och de många människor vi mött där har betytt väldigt mycket för oss, berättar Lars Gillsberg som på söndag fyller 75 år.

Lars 75-årsdag blir makarnas tredje högtidsdag i år. Den 17 april kunde Inga och Lars fira guldbröllop och den 18 augusti fyllde Inga 70 år.

Inga och Lars beslutade tidigt att fira sina födelsedagar tillsammans. Firar gör de den 13 november med öppet hus på RIA, Tingsgatan 4, mellan klockan 12 och 16. För Inga och Lars välbekanta lokaler där de under åren mött hundratals av Borlänges missbrukare. Många av dem till synes utom all hjälp, andra åter på väg att börja leva ett nytt, värdigt liv.

De varmt troende makarna Gillsberg har varit verkliga eldsjälar när det gäller RIA, Rådgivning i alkoholfrågor och den verksamhet kyrkornas samarbetsorgan i kampen mot missbruk bedriver i Borlänge. Deras engagemang för utslagna medmänniskor har väckt stor beundran.

Lars var RIA-föreståndare i Borlänge under tolv år. Sedan han vid pensioneringen slutade som föreståndare är Lars fortfarande aktiv i den verksamhet som bokstavligt talat kan rädda liv. Han har varit kassör för RIA i 14 år och är fortfarande med i styrelsen.

Några av dem som betraktats som hopplösa fall har kunnat bryta sitt missbruk och lever i dag ett värdigt liv. Men betydligt oftare har Inga och Lars fått uppleva misslyckanden och mänsklig förnedring.

Är det inte lätt att ge upp?

- Det skulle jag gjort för länge sedan om jag inte haft min gudstro. Men det är viktigt att komma ihåg att dom här människorna ger mycket också. För det gör dom i allt sitt armod och i allt sitt elände, säger Lars Gillsberg .

-Fast visst är det ett jobb som är hopplöst. Jag har fått lära mig att ta dagen som den kommer, fortsätter Lars som från 20-årsåldern varit verksam inom pingströrelsen. Detta som evangelist och senare församlingsföreståndare. Vid sidan av det kyrkliga hade Lars bland annat arbete som chaufför. Han lärde helt enkelt känna människor och deras vardag. Nyttig kunskap och erfarenhet fick han också.

Familjen slog sig ned i Rommehed 1970. I dag är Lars föreståndare och ordförande för Betania i Sellnäs. Inga, som har sina rötter i Norrbotten, var yrkesverksam som distriktssköterska.

- Det sorgliga är att besöken på RIA bara verkar öka. Samtidigt som missbruket kliver längre och längre ned i åldrarna, sammanfattar Lars Gillsberg dagsläget i den ständiga kampen mot missbruk och utslagning.

Politiskt engagerad har Lars Gillsberg varit under många år. Närmare bestämt sedan 1964, då kds bildades. Hos kristdemokraterna fick Lars den politiska hemvist han tidigare saknat.

- Jag hade aldrig röstat. Tyckte inte att det fanns något att rösta på före kds, förklarar Lars som haft många uppdrag i och för sitt parti. Förutom sitt mångåriga arbete som kristdemokratisk kommunpolitiker har Lars Gillsberg tillhört partistyrelsen, han har vidare varit ombudsman för sitt parti, samt ordförande för länet och lokalavdelningen. Det politiska engagemanget är fortfarande starkt även om uppdragen är färre.

Många har säkert fått uppfattningen att Lars Gillsberg alltid varit och är på språng. På väg till möten eller arbetet på RIA. Men Lars försäkrar att det finns plats för avkoppling och fri-

Mer läsning

Annons