Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spännande upptäcktsfärd med tv

Annons

Discovery är engelska och betyder så vitt jag förstått upptäckt eller avslöjande. Att titta på tv i den allt större djungeln av kanaler handlar ju till en del om att upptäcka. Själv kan jag avslöja:

Jag är glad att jag upptäckt Discovery.

Du, som har den i ditt utbud men som ännu inte upptäckt den här

kanalen (som i verkligheten är flera), du som är trött på dokusåpor i

repris eller att se om långfilmen som du sett flera gånger tidigare: Glöm inte bort att Discovery finns. Upptäck den du också.

Discovery är en av de många små kanalerna som vi som tittar oftast glömmer, en av de där tv-kanalerna som i bästa fall får sin tablå i tidningen. Dock långt ifrån i alla.

Men den är trots det sevärd för oss som är nyfikna på populärt presenterad vetenskap, historia, resor, geografi, öden och äventyr, människor, djur natur, kultur och inte minst autentiska kriminalfall.

Det handlar så gott som undantagslöst om dokumentärer eller dramadokumentärer. Så gott som samtliga med svensk text dessutom.

Själv har jag märkt hur jag allt oftare fastnar för Discovery och jag kan, även om detta kanske låter som rena reklamtexten, inte låta bli att dela med mig av tipset. Jag gör det utan någon som helst annan påtryckning än vad jag själv sett och vad jag själv tycker.

Men som alltid handlar naturligtvis det där med tv-tittande om olika tycke och smak.

Nyfikenheten bör kanske också sträcka sig något utanför dokusåpastjärnornas intriger, fester och sexliv om Discovery ska vara ett alternativ när en stund i tv-soffan lockar men de vanligaste kanalernas utbud är minimalt tilldragande.

Så är det ju ibland, inte minst sommarkvällar.

En av Discoveryfamiljens kanaler som inte ska glömmas i sammanhanget är Animal Planet.

Många tittare har nog sett diverse smakprov av Discoverys dokumentärer i andra kanaler. Fyran har ju till och från sänt sin Discoverytimmaemed varierat innehåll. Femman har också visat en del.

Apropå fyran: I torsdags presenterade kanalen sina höstplaner. Mycket nytt? Nja, det känns nog mest som en släng av Bosse Larsson över det hela. Mest Nygammalt, alltså...

Det är i alla fall gamla, välkända program som kanalen lanserar och marknadsför hårdast. Farmen och Fortet, till exempel. Till och med Gladiatorerna.

Sen kväll med Luuk och c/o Segermyr är andra.

Över huvud taget är det inga problem alls för fyrans tittare att känna igen sig i kanalen även i höst. Och det är självklart inte överraskande. För en kommersiell kanal handlar det ju minst lika mycket om att tilltala annonsörerna med "säkra" publikmagneter.

Ett par intressanta inköp finns dock att notera: Danska Nikolaj & Julie påstås vara ännu en i raden av i svensk tv mycket populära danska dramaserier.

Prisade amerikanska thrillern Alias med Jennifer Garner, som startar 1 september, har också föregåtts av många lovord. Om det är befogat eller obefogat får vi vänta ett par veckor och se.

För övrigt kan jag intyga att en vecka utan ens en avslagen tv-apparat inom synhåll gick alldeles utmärkt att överleva i sköna semestertider.

Det enda jag saknade lite var text-tv:s snabba nyheter.

Veckans törnrosa

Efter en hel sommars törnrosasömn ska Barnkanalen väckas till liv igen. Det sker på måndag. Undrar hur många som kommer ihåg att den kanalen över huvud taget fanns efter ha sluppit den i tre månader?

Veckans gåta

Varför sänder digitalkanalen 24

dygnet runt utan att ha annat än några korta nyhetsstumpar plus text-tv att visa?

Mer läsning

Annons