Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning efter stöldgods

Annons

- Första utbildningen var i höstas i Stockholm, sedan dess har jag varit runt i hela Dalarna och utbildat folk, säger Tommy Engvall, ansvarig för nationellt gods i Dalarna.

Eftersom registret är i sin linda så fungerar det inte smärtfritt och ingen vet i dag exakt hur stor kapacitet det finns i dataregistret.

I dag innehåller registret anmält stulet gods och hittegods som hamnat hos polisen och på något vis har märkts.

Så småningom kommer även polisens register över beslagtaget gods att kunna sökas via det nya dataregistret nationellt gods.

- När det fungerar ska det förhoppningsvis bli lättare att återställa stulet gods till den rätta ägaren, säger Tommy Engvall och efterlyser ett större intresse från försäkringsbolag att hjälpa till.

Tommy Engvall och de andra godsspanarna kan till exempel söka efter mobiltelefoner som stulits i ett eller flera län under en viss tidpunkt.

Ett stort problem för polisen i godsspaningen är att det mesta godset inte har någon som helst märkning.

Det gör att mycket gods blir liggande, förstörs eller till och med återlämnas till en misstänkt tjuv.

- Märkningen är A och O. Folk måste bli mer uppmärksamma på vad de har för märken på sina saker plus att de skriver av serienummer och helst, märker sina saker på ett eget vis, säger Tommy Engvall.

Efter nyår ska det göras en utvärdering över dataregistret nationellt gods. Då kommer Tommy Engvall och andra poliser i Dalarna att kunna peka på detaljer som kan förändras, förenklas och förbättras ytterligare.

- När registret blir vältrimmat finns stora möjligheter att snabbt kunna återställa stulet gods, säger Tommy Engvall.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons