Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning efter rök

Annons

Bevakningsslingan går från Mora över Skattungen, Orsa finnmark, Lillhärdal, Städjan, förbi Njupe

skär och tillbaka ner till Mora. Tanken med brandflygningar är att skogsbränder ska upptäckas så tidigt som möjligt vilket därmed minimerar kostnaderna.

Vid en skogsbrand ska brandflyget även finnas till hands för att vägleda räddningstjänsten till brandplatsen. Bara alla grusvägar med återvändsgränder är en labyrint att ta sig igenom för den som inte känner till området ordentligt.

- Från luften är vägar och återvändsgränder lätta att se. Brandflyget kan därför snabbt och enkelt guida räddningsarbetarna till den aktuella platsen, berättar Jan Åhlander från räddningstjänsten som finns med i planet som spejare.

Utrustningen som finns i flygplanet består av en vanlig videokamera med GPS, ett system som med hjälp av satelliter kan tala om flygplanets position, och en sändare som kan skicka rörliga bilder ner till marken. Vid brandstationen i Mora finns en mottagare, kopplat till en monitor, där räddningstjänsten kan bedöma brandens storlek och få koordinater som visar den exakta positionen för branden. Mottagare och monitor finns även i ett av räddningstjänstens utryckningsfordon.

I dag bekostas brandflyget av räddningsverket men en remiss har skickats ut till olika intressenter, till exempel kommuner, skogsägare och försäkringsbolag, som skulle kunna vara med och lägga i pengar i projektet då räddningsverket ska spara. För räddningstjänsten i Mora är brandflyget till stor hjälp.

- Ringer någon som har sett rök kan det vara svårt att veta vart branden är och det kan ta tid att hitta dit. Med brandflygets hjälp upptäcks bränder tidigare och arbetet blir effektivare, säger Ola Abrahamsson vid räddningstjänsten i Mora.

Även räddningschefen Lars Nieses yrkar i sitt remissvar till räddningsverket att en ordentlig analys måste göras av verksamheten. Han anser att de värden som flygets insatser har räddat är betydligt större än kostnaderna.

Tack vare årets flygningar har åtta skogsbränder upptäcks i norra Dalarna och kunnat släckas på ett tidigt stadium. Brandflyget har även kallats in vid en nionde brand för att finnas till hands och guida räddningstjänsten.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons