Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning efter järnåldern

Annons

Runt Flaten finns många gamla lämningar. Enligt en vattendom har pengar fonderats för undersökning av gamla boplatser och slagghögar vid sjön. Till våren kan det bli aktuellt att göra en sådan undersökning.

Projektet Järnåldern i Järna socken presenterades på ett möte i församlingshemmet i onsdags. Det är hembygdsföreningen som står bakom projektet som initierats av Lars Larsson. Barbro Hårding, arkeolog på Dalarnas museum, och Lisa Jonsson, Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund ska hjälpa till. Inför undersökningen vid sjön Flaten ska Barbro utbilda ett tiotal intresserade ortsbor.

Lars Larsson har varit intresserade av järnåldersfynd ända sedan mitten på 1960-talet. Då hittade han några intressanta stenar vid sommarstugan vid sjön Gensen, bland annat en stenslägga. Dalarnas museum konstaterade att det fanns en gammal järnframställningsplats där.

Många fynd från Järna har dokumenterats. 1871 fann en bonde i Skålbyn en silverskatt med bland annat 500 utländska mynt. Kring förra sekelskiftet påträffades en grav i Storbyn med ett svärd och en del annan utrustning från 900-1000-talet.

Många fynd tyder på en omfattande järnframställning i bygden. Kanske har järnprodukter härifrån sålts till mälardalen.

Även om inte Västerdalarna finns omnämnt i några skrifter förrän framemot 1200-talet då Malung omtalas i den norske kungen Sverres saga, är det klarlagt att de här trakterna hade kontakt med omvärlden.

Pilgrimsleden till Nidaros i Norge passerade här och fynd i Mälardalen och så långt söderut som i Lund visar att det förekom export av kvarnstenar från Malung redan på 800-talet.

Om här fanns gott om myr- och sjömalm kan också försäljning av järnprodukter ha förekommit och då kan de här trakterna ha varit en del av Järnbärarland.

Henrik Brandt som intresserat sig för just Järnbärarland berättade om historien och forskningen i ämnet.

- Järnbärarland kan ha legat någonstans i mellersta och västra Dalarna.

I Sverres saga, berättas om hur Sverre med birkebeinarna, beger sig från Hammarö i Karlstads-trakten, där han hälsat på en syster, upp mot Nidaros, Trondheim, för att ta makten och bli kung i Norge. Det här är 1177 och tre orter nämns vid namn, Ekshärad, Malung och Alfta.

- Han säger att han går från Malung mot Järnbärarland, förklarade Henrik.

Mötet i onsdags kväll lockade ett 50-tal personer. Nu är det meningen att Järnaborna ska engageras i projektet Järnåldern i Järna socken. Deras arbete ska förhoppningsvis ge svar på en del frågor om hur det var i socknen långt tillbaks i tiden och om ortsnamnet Järna har med järnframställning att göra.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons