Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På sångens vingar i Hjortnäs bystuga

Annons

På Sångens vingar kallade fyra av Per Johannes barn den underhållning man bjöd byborna i Hjortnäs- Sunnanäng.

Föreställningen var ett generöst tack för att Hjortnäs-Sunnanängs Byalag för Hembygdsvård hedrat Per Johannes under sommaren med dels en utställning, dels teaterföreställningen Gamla gården.

Gudmar, Torvald och Ragnvald Johannes samt Gudrun Yttermo bjöd på sång, diktläsning samt uppspelning av band och cd med kända röster - inte minst Per Johannes vid intervjuer och vid diktläsning i bland annat Leksands kyrka vid en minneshögtid för Hugo Alfvén. Ackompanjatör under kvällen var Kerstin Laurell. Ragnvald bjöd på positiv musik i tappning av en "organett", ett lika oväntat som uppskattat inslag.

Med lokal anknytning sjöng Gudmar fader Pers sång "En spelman" som sades vara inspirerad av Sunnanängsspelmannen Johan Britz, och som skrevs för att hedra Leksands Spelmanslag på 20-årsdagen. Gudmar berättade även att Per Johannes hade gått en tal- och sångkurs för David Björling under sommaren 1922.

Det var en mycket speciell och varierad kväll i Hjortnäs bystuga. Ett sådant högklassigt program har kanske aldrig tidigare givits i denna sal.

Gudrun Yttermo överraskade publiken med en nyskriven sång om Hjortnäs-Sunnanäng, "En solig sommar vid Österviken". Den sjöngs för första gången av Ragnvald och Gudmar Johannes till publikens stora förtjusning.

Mer läsning

Annons