Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På safari i hembygden

Annons

I fjol flyttade drygt 500 nya Rättvikare till kommunen. Den stora inflyttningen gjorde att kommunens befolkning ökade för första gången sedan 1993.

- I och med det menar vi i Lions att det finns ett behov att ta hand om och visa kommunen för de nyanlända. Det handlar också om att ge nyanlända en möjlighet att träffa "gamla" ortsbor, säger "kommunsafarits" ansvarige Erik Bergman.

På söndag avgår en abonnerad buss från resecentrum i Rättvik. Under dagen fram till 15,00 ska olika byar och platser i västra Rättvik, Västbygge, besökas. Bland annat Sjurberg, Vikarbyn, Ickholmen och Stumsnäs. Lunchstopp blir det vid Vikarby bystuga, där bland annat tuttulbakning visas.

- Vi gör strandhugg efter vägen och berättar om intressanta platser. Bland annat Skräddargården i Stumsnäs. Guide blir Hans-Erik Åkerman, som kan mycket om bygden, säger Bergman.

Meningen är att denna första kommunresan ska följas av fler.

- Vi har tänkt att "beta av" hela kommunen. Om det slår väl ut kan det bli en årlig tradition, säger han.

Lions tror att satsningen blir mycket uppskattad av de som väljer att delta.

- Jag är själv inflyttat till Rättvik för 25 år sedan. I fjol deltog jag i turistbranschens interna resa för turistansvariga. Fast jag bott här så länge förundrades jag av hur lite jag visste om min egen hembygd. Det finns så mycket att lära - även för genuina ortsbor, säger Harriet Pettersson.

Intresserade kan kontakta Lions genom Erik Bergman eller Harriet Pettersson.

- Vi hoppas att många nya och gamla Rättvikare tar chansen. Målet är att få folk att trivas och uppskatta Rättviksbygden, säger Erik Bergman.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons