Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"På ön glömmer vi allt annat"

Annons

Det första vi möts av när FK-båten lägger till vid bryggan på norra sidan av Uddnäs ö, är djurlivet.

Tre piercade (!) sälar ligger och torkar sig i solen efter dagens dopp. När det är 26 grader i vattnet kan inte ens plyschdjur låta bli att hoppa i.

Lite längre upp, bredvid stugan, får vi en skymt av mördarkatten Alfred, innan han ger sig av på nya jaktstråk.

- Vi hittade en ödla som han haft ihjäl, berättar lillmatte Anna, som gjort en fin grav åt den bortgångna reptilen tillsammans med systrarna Elsa och Frida. Där läggs nya blommor varje dag, och på den lilla gravstenen står det "ödlan" rätt och slätt.

Nu har systrarna andra byggprojekt på gång, lite varstans på udden.

- Det finns alltid något att göra. Jag brukar fixa med badplatsen, hugga ved och läsa böcker. Men är det sol så släpper vi allt annat och bara badar, säger mamma Elisabeth.

Hon är uppväxt med ö-livet på Runn. Som liten tillbringade hon och familjen somrarna på Liljekonvaljholmarna, som på sjökortet inte heter någonting alls, men ligger alldeles intill Uddnäs ö. Nu är det egna stugan på öns norra udde som är hemma, hela sommaren.

- När vi behöver proviantera åker vi in till Staberg eller Sandlandet och går och handlar. Då bunkrar vi upp med tidningar, men i övrigt hänger jag inte med i vad som händer.

Det är som det ska vara.

På ön ska man slappna av, njuta och glömma allt annat.

- Efter en sommar här har jag inga koder kvar i huvudet. Jag glömmer bort vad jag ska knappa in för att komma in på jobbet och hur jag ska stämpla in med flexklockan.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons