Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På okänd mark

Annons

Det är okända marker de rör sig på, Sveriges Geologiska Undersökning. Trots att staten började med jordartsbestämning för 150 år sedan har det aldrig tidigare gjorts en kartläggning i trakterna från Sifferbo och norrut.

- Vi letar inte guld som många tror när de ser oss, vi undersöker jordarter och lokaliserar grus-åsars utbredning. De är viktiga för reningen av grundvatten, berättar förste statsgeolog Anders G. Lindén som också är projektledare för kartläggningen längs Dalälven.

Dalälvens dalgång inventeras i ett arbete som ska säkerställa framtida grundvattenresurser. Jord-artsbestämningen används för att avgöra hur stor tillgången till grundvatten är på olika håll i Badelundaåsen som är den största grundvattenkällan i Gagnefs kommun.

Att jobba som fältgeolog är ett åtta till fem jobb men de sitter sällan på en kontorsstol. Västen är laddad med karta och olikfärgade pennor för inritning av jordarterna, kompass, GPS-navigator för den exakta positionen och givetvis smörgåspaket och vattenflaska.

Det viktigaste instrumentet är stickspjutet. Med det tas jordartsproverna upp ur marken. En halvmeter ner ska det för att vara opåverkat av odling och skogsbruk. Sedan är det upp till geologen att titta och känna på provet för att bestämma vad det är för sorts jord.

Fältgeologerna har flera års akademisk erfarenhet bakom sig men stöter på många nyheter när de är ute på fältet.

- Vi som gör fältkontroller för första gången klarar av att undersöka en kvadratkilometer per dag och vi har lärt oss väldigt mycket i sommar. Det är intressant när man hittar vissa jordarter på ställen där man inte förväntar sig att de ska finnas, berättar Anna Hedenström och kollegan Helena Johansson.

Bland sommarens mest intressanta fynd är en tidigare okänd grusås vid Siffertjärn samt ett stort antal källor. De kan ha varit kända tidigare men glömts bort med tiden.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons