Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På med hjälmen, barn!

Annons

- Om alla bar cykelhjälm skulle det ge oss ytterligare 2 000 till 3 000 sängplatser på våra sjukhus. Så många är det nämligen som skadas allvarligt på grund av att man inte använder cykelhjälm, säger Andersson.

Infrastrukturminister Ulrica Messing berättade i går att regeringen nu bestämt sig för att det från årsskiftet blir obligatoriskt för barn upp till 15 år att använda cykelhjälm när de cyklar eller blir skjutsade. Kravet på hjälm gäller också den som åker i cykelkärra.

Den cykelförare som bryter mot regeln och inte ser till att underårig passagerare bär cykelhjälm kan dömas till böter.

- Vi vet att cykelhjälm är effektivt för att skydda huvudet. Det räddar liv och förhindrar allvarliga skador. Vi vet också att barn är extra ömtåliga samtidigt som de har svårare än oss vuxna att göra riskbedömningar, säger Messing i ett pressmeddelande.

Siewert Andersson ser trots allt regeringens hjälmtvång för barn som ett litet steg framåt.

- Det är bra att det i alla fall sträcker sig upp till 15 års ålder. Vi vet att små barn är rätt bra på att ha hjälm på sig. Men när man kommer upp i sjuan anses det töntigt, och då åker hjälmen av. Med hjälp av hjälmtvånget får vi kvar hjälmarna på fler högstadieungdomar. Det kan förhoppningsvis ha en effekt senare, alltså att man fortsätter använda hjälm.

Enligt mätningar som NTF gjort är det mellan 16 och 18 procent av de som cyklar som bär hjälm.

- Och då ska man komma i håg att alla barn finns med där, och drar upp snittet. Blev det lag även för vuxna skulle hjälmen åka på betydligt fler. Därför tycker jag att det var en ganska fegt förslag från regeringen. Man borde ha gått hela vägen, säger Andersson.

Även regeringens expertorgan, Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) har förespråkat en hjälmlag som omfattar samtliga cyklister, oavsett ålder.

Den största andelen döda och sjukhusvårdade cyklister är nämligen vuxna. Cirka 90 procent av omkomna cyklister och cirka 70 procent av cyklister inlagda på sjukhus utgörs av vuxna.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons