Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På marsch mot makten

Annons

Den person med mest väldokumenterad nazistbakgrund är partiets fjärdenamn André Uppström, 20 år. Det ska poängteras att han inte är dömd för något brott, och inte heller någon annan på kommunlistan i Borlänge.

- Men André Uppström är känd av oss sedan lång tid tillbaka i nazistiska sammanhang, säger en person inom polisen.

Uppströms nazistiska aktiviteter är enligt polisen väl dokumenterade.

Bland annat var han med i en demonstration arrangerad av Nationalsocialistisk front, NSF, på 1 maj förra året i Strängnäs där partiet höll en mindre manifestation.

Förra sommaren var Uppström inblandad i ett bråk mellan bland andra invandrare och nazister på skolgården utanför Gylleskolan i Borlänge. Uppström vittnade i efterföljande rättegång och gjorde då ingen hemlighet av att han inte gillade invandrare.

Förra sommaren var han enligt polisen också med när ett gäng på cirka 15 skinnskallar gick bärsärkagång i Hedemora. Då misshandlades även en 60-årig man.

André Uppström medger till tidningen att han var med på NSF-demonstrationen förra året, men säger att han inte hyser sådana åsikter längre.

Du umgås fortfarande med nationalsocialister?

- Umgås och umgås, jag känner folk och är med på möten och grejer.

Vad är det för möten?

- Det är möten, jag vet inte vad de håller på med.

Uppström ändrar sig sedan och säger att han inte är med på några sådana möten.

Han förnekar också att han var med i Hedemora förra sommaren och säger att någon annan måste ha använt hans namn. på Sverigedemokraternas valsedel i Borlänge som är känd av polisen för sitt samröre med nazister. Partiets tredjenamn Ann-Charlotte Johansson, 20 år, ska enligt polisen så sent som söndagen den 20 april i år, ha bjudit hem ett antal nationalsocialistiska vänner på fest. På Adolf Hitlers födelsedag.

När tidningen ringer upp Johansson vill hon inte berätta om sin politiska uppfattning.

.

Du tycker inte att väljarna har rätt att veta det?

- Jag tänker inte kommentera någonting, så jag tänker lägga på nu.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons