Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På måndag får ABB Kinaordern

Annons

- Men det är ingen hemlighet att vi vill ha den där ordern, säger ABB:s presschef Per-Lennart Berg.

En stor delegation från ABB Power Systems HVDC-enhet i Ludvika är på plats i Peking och arbetar denna vecka och under helgen med detaljerna kring den väntade storordern.

Projektet gäller en tredje HVDC-länk från Three Gorges kraftverket. Den blir 110 mil lång och blir den andra kraftlinjen som går till Shanghai när den tas i drift 2007.

Ett mycket positivt tecken på att ABB nu tror att de vinner är att ABB:s HVDC-enhet i Ludvika söker 14 externa konsulter. Men personalchefen Per-Åke Moe vill inte kommentera detta utan hänvisar till informationschefen Per-Lennart Berg.

- Tidningen kommer inte att få en kommentar från mig förrän på tisdag, säger Berg.

Varför då?

- Det får tidningen fundera på.

- I dagsläget finns inget sådant beslut, men på tisdag kan läget ha förändrat sig och då kan jag kommentera konsultbehovet, säger Berg.

Marknadsledande ABB Power Systems, med 60 procent av världsmarknaden, kan alltså troligtvis på måndag, eller senast före midsommar, avskriva ett mycket svart kapitel i HVDC-teknikens 50-åriga världshistoria.

Ett 20 månader långt svart hål utan en endaste HVDC-order. Den senaste som ABB vann var det mindre projektet Vizag i Indien som togs i september 2002.

Under denna tid har HVDC hårdbantats till 320 anställda, närmare 140 jobb har tagits bort och konsultstoppet har rått sedan ett år tillbaka.

I fjol handlades bara tre små HVDC-projekt upp, ett som gick till kinesiska tillverkare i Kina, ett som gick till Siemens i USA och ett som ett sovande ABB tappade till förre Ludvikachefen Kurt Håkanssons Areva, Konti-Skanprojektet.

De tre projekt som ABB räknat med under denna tid, North Sea Interconnector, NorNed Cable och Estlink skrinlades eller senarelades.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons