Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På lördag blir det sommar

Annons

Ingegerd Höök och hennes medarbetare vid akvariet har bråda dagar fram till start, men årets stora attraktion, för 19:de gången, har blivit ett par veckor försenad.

Det handlar om den varg som trafikdödades vid Lernbo i december.

- Jag talade med konservatorn i Karlstad i dag och han kunde berätta att vargen är klar för leverans om tre veckor, berättar hon.

Vid sidan av Lernbovargen är en grupp med rävhona och tre valpar sommarens nyhet i akvariet bland 140 andra uppskottade djur.

- Det var flera år sen vi beställde en sån grupp, men det har visat sig svårt att få tag på valpar, men nu är alltså den frågan löst, säger hon.

Det gäller att vara på alerten om man vill vidareutveckla en turistanläggning som den vid Hammarbacken. Det är Ingegerd själv ett bra exempel på.

Inte minst när det gällde att skaffa fram den blivande attraktionen från Lernbo.

- Jag fick höra om den påkörda vargen på radio och eftersom jag hade ett ärende till polisstationen så sade jag till direkt att jag ville ha den till akvariet. Det var inte så "bara". Det var ett fasligt skrivande och ringande, berättar hon

- Polisen var också angelägen om att kunna få behålla den här vargen inom vårt område, trots att vargen var statens egendom, och hjälpte till med råd om hur jag skulle gå vidare för att kunna få den till samlingarna, berättar Ingegerd.

Nu är alla formaliteter undanklarade och arbetet med att konservera vargen är alltså i full gång.

Innan Ludvikabor och turister kan se vargen på plats har hela kalaset kostat cirka 15 000 i konserveringsavgift.

Då är inte den tid som Ingegerd Höök och hennes medarbetare lagt ned på pappersarbete inräknad.

Verksamheten vid akvariet startar ovanligt tidigt den här gången, eftersom Kristi himmelsfärds dag och pingst , som brukar vara tidsmässigt kopplade till premiären, infaller ovanligt tidigt i år.

När vi träffar Ingegerd Höök under hennes förberedelser talar vindarna från Väsman om något av en kallstart för evenemanget.

Det kan också tilläggas att allmänheten kommer att kunna beundra Lernbovargen även under vinterhalvåret då den kommer att stå uppställd i polishuset.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons