Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På "lina" över bottenlös dy

Annons

Som ett led i EU-projektet Vägar till framtiden, som omfattar en rad delprojekt i Björbo, Dala-Floda och Mockfjärd, har Flytta, norr om Mockfjärd, restaurerats och förbättrats.

Tidigare har Flyttas utlopp mot Högbergsdammen försetts med nya dammluckor och ett skibord, som håller vattennivån och tillåter överskottsvatten att rinna över.

Nu har viltvattnet gjorts fågelvänligare.

En bredbandad grävmaskin från Perax Gräv & Transport AB från Evertsberg har lagt upp två nya häckningsholmar, förvandlat en trädbevuxen holme till en ö och grävt en kanal genom mossen på Flyttas östra sida.

- Kanalen gynnar vadarfåglar och gör att grävlingar, rävar och andra rovdjur får svårare att ta sig ut till och ödelägga häckningar på mossen, som nu är omfluten av vatten, förklarar P-O Persson, arbetsledare för Vägar till Framtiden.

Men arbetet var mycket riskabelt. När den 20 ton tunga maskinen förflyttades gungade torrträd 40 meter längre bort.

- Mossen var helt ofrusen och grävmaskinen fick balansera på sex stockmattor, som flyttades efter hand som kanalen grävdes upp. På de ställen där vi kunde mäta var dylagret mer än fyra meter tjockt och på de djupaste ställena verkade det vara närmast bottenlöst, berättar P-O Persson.

- Dyn gjorde mattorna såphala så det gällde verkligen att hålla tungan rätt i mun. Hade vi halkat av hade hela maskinen försvunnit ner i dyn, säger grävmaskinisten Arne Axelsson, som inte hade några som helst problem med balansgången på de meterbreda och fyra meter långa stockmattorna.

Men så har också Evertsbergsbon, som för övrigt även kör tv-skotern under Vasaloppet, nära 40 års erfarenhet som grävmaskinist.

Viltvårdarna Mårthens Peter Eriksson och Nisse Pers har bistått projektledningen med råd. Pers, som under 1960- och 1970-talet ägnade massor av ideellt arbete åt att göra Flyt- ta attraktivt för sjöfåglar, är glad över satsningen.

- Det är ett väldigt fint område som nu blir mycket bättre för fågellivet och dessutom ännu mer attraktivt som utflyktsmål för fågel- och naturintresserade människor, säger han.

Grävningarna beräknas kosta omkring 25 000 kronor.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons