Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"På kvällen byter festen skepnad"

Annons

Det hänger ihop: öltält, lördagsöppet på systemet, EU-anpassade spritpriser och en alltmer tilllåtande inställning till alkohol i samhället i stort.

Det säger Per Andersson, samordnare på Dialogen och den som organiserar socialtjänstens föräldravandringar på stan.

Han beskriver den positiva framsidan av Falukalaset - bilden av det trevliga Falun. Hur mysigt det är att gå på Falukalaset med sina barn. Åka karuseller, äta en bit god mat, dricka en öl och sedan cykla hem igen.

- Men efter klockan tio-elva på fredag kvällen var inte Falun en trevlig stad. Det finns också en baksida, säger han:

- På dagen är Falukalaset mycket av en barnfest med sockervadd och karuseller men sedan byter den skepnad och blir en fyllefest.

Fler vakter utanför öltältet på Stora torget bidrog i år till bättre ordning runt öltältet. Men vid Kristinekyrka och i Läroverks-parken var det under fredagskvällen stökigt och många ungdomar var fulla.

- Efter klockan tio på kvällen blev fokuset väldigt inställt på alkohol, säger Per Andersson.

På plats fanns, förutom personal från socialtjänsten och polis, endast fyra föräldrar som deltog i socialtjänstens föräldravandring.

- De som var där var beklämda. De tyckte att det var bedrövligt och kände sig nog lite ensamma.

Parken var full av flaskor, burkar, glassplitter och det stank av urin.

- Det är inte roligt att gå där. Tanken bakom de gemensamma föräldravandringarna är ju att göra det lite lättare genom att stötta varandra.

Statistiken säger att drygt hälften av alla nior har varit fulla någon gång, alkoholkonsumtionen ökar också mest i gruppen 16 till 24 år:

- Föräldrar bör känna till att det dricks mycket fram på småtimmarna och att ungdomarna drar omkring fram och tillbaka. Föräldrarna bör ställa sig frågan om det är okej att mitt barn är i den miljön.

På fredag är det dags för nästa stora ungdomsfest - skolavslutningen.

Per Andersson hoppas att många föräldrar ska röra sig ute på stan då, organiserat eller oorganiserat, båda alternativen är lika välkomna:

- Hoppas att det blir minst lika bra som förra året då ett 50-tal föräldrar deltog i den föräldravandring som vi engagerade. Många föräldrar på stan har absolut en dämpande effekt.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons