Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter sanningen

Annons

et lutar åt att det behövs målfoto för att avgöra vem som vinner valet på söndag. Partiernas företrädare ler på stora annonser i tidningen och vill man blir mer bekant så ler de även på torget. Där var det hett på onsdagen, vid lunchtid.

En minut stannade valrörelsen upp. När klockan slog tolv i Kristine hölls en tyst minut för att hedra offren för terrorattacken mot USA.

Vänsterpartisten Gunnar Blommé var inte imponerad.

- Rövslickeri för USA, i dag är det också 29 år sedan fascisterna störtade regeringen i Chile, och där hade USA ett finger med i spelet, säger han.

Elsa Rodhe och Joel Högberg tyckte att rapporteringen i medierna är skev, offren i Afghanistan borde uppmärksammas mer.

Annars är det mer Falufrågor än världsproblem som ventileras i de sju valstugorna och två husvagnarna.

Karin Viiperi var en av många hyresgäster som fått en lapp i brevlådan där Hyresgästföreningen skriver att om borgarna vinner så är det lika bra att börja packa, för då höjs hyrorna.

Eftersom hon långtidssjukskriven och ensamstående trebarnsmamma så blev hon mycket orolig.

- 30 procent av min inkomst går till hyra, mer klarar jag inte, vi lever på existensminimum redan, säger Karin.

Skrämselpropaganda och lögn, försäkrade de borgerliga valarbetarna.

Karins dotter Madeleine är mest oroad över att alla killarna i hennes klass i Hofors säger att de ska rösta på Sverigedemokraterna i skolvalet, det har varit bråk med invandrare i kommunen.

- De är dumma och tänker inte, jag försöker banka in i skallen på dem att de inte kan rösta så, säger Madeleine.

SPI:s Alf Hansson tycker att pensionärspartiet har vind i seglen. De flesta frågor han får handlar om pensionerna, sjukvård ock skolan.

- Många ungdomar är faktiskt intresserade också. Och med ungarna har jag fantastiska samtal. Man tror att de bara kommer för att tigga godis, men det är fel, säger han.

Miljöpartisten Jan Lindholm tycker inte att han har några problem med valspurten.

- Vi har ju inga träningsläger före valrörelsen, jag är dålig på att sälja in saker, men det är först nu jag börjar känna mig varm i kläderna. Jag skulle kunna springa hur långt som helst nu, säger han.

Vid sidan om Hyresgästföreningens kampanj så upprörde tisdagens tv-program om valarbetare som sade främlingsfientliga saker när de inte visste om att de var inspelade.

- Fasansfullt, jag aldrig hört den diskussionen i partiet, och de har ju lyckligtvis lämnat uppdragen nu, sade Lars Apelqvist, m.

- Skrämmande, beklämmande, sade Bo Andersson, s.

Ett gäng tjejer sveper förbi och nappar broschyrer, kakor, godis och knappar från de olika partierna. De ska på två timmars valdebatt på Kristinegymnasiet. De flesta verkar inte veta riktigt vad de ska rösta på i skolvalet.

- Gulliga, säger Brita Aalbäck om SSU:s Egon-knapparna, men hon hatar sitt namn.

Varför?

Jo, säger hon, det skulle jag förstå om jag var 15 och hette Brita.

Mer läsning

Annons