Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter lyckan

Annons

Trots den vågade rubriken, som nog inte alla riktigt kunde tro på, så gav Sören Nordlund, som är adjunkt i psykologi vid Högskolan Dalarna, flera handfasta råd om hur man ska gå till väga. Och han gjorde det på ett underhållande sätt med mycket humor och en hel del allvar.

Han inledde med att konstatera att människans strävan efter lycka är en enorm universiell drivkraft och att vi gör nästan vad som helst för att bli lyckliga, men att de flesta av oss skjuter över målet i våra ansträngningar.

- Det gäller att se det här med lycka ur ett mycket vardagsnära och realistiskt perspektiv. Man ska inte jaga lyckan, man ska fortsätta att vara alldeles vanlig, men förhoppningsvis lite gladare och mer positiv, sade Sören Nordlund.

Han berättade om undersökningar som visar vilka personlighetsdrag man funnit vara relaterade till känslor av lycka. En optimistisk livssyn och stort självförtroende är några viktiga faktorer. Andra att man är socialt utåtriktad och har en upplevelse av inflytande eller kontroll av det egna livet.

Ett sätt att förbättra sitt självförtroende är enligt Sören Nordlund att jämföra sig med andra, till exempel med dem som är lite sämre, som är fetare än vad man är själv och kör en risigare bil.

- Det är en av de vanligaste metoderna, men som kanske inte är alldeles ärlig, sade Sören Nordlund.

Han rekommenderade istället att man gör jämförelsen med någon som är mer lik en själv, i ålder, utseende och val av yrke.

- Då förstår man att man duger, att andra inte är så mycket bättre och att man är ganska normal, sade han.

Men vad de flesta av oss ägnar sig åt är enligt Sören Nordlund att göra jämförelsen med dem som ser ut att ha det bättre; som är rikare, vackrare, mer framgångsrika och berömda.

- Det handlar ofta om människor som vi ser i veckotidningar och som fastnar som modeller i våra ögon, sade Sören Nordlund.

- Om man väljer en förebild som ligger för långt ifrån var man själv befinner sig är risken stor att man inte orkar genomföra en förändring och därför mer eller mindre misslyckas.

En viktig förutsättning för att jämförelser med andra ska leda till en positiv förändring är därför enligt Sören Nordlund att man tar små, realistiska steg, ett i taget.

Ett sätt att snabbt må bättre, som också ökar självförtroendet och ger nästan omedelbar belöning, är att ge andra uppskattning för alldeles vanliga och vardagliga saker.

- Då finner du snart att andra ger dig uppskattning tillbaka och det mår självförtroendet bra av.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons