Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter grönskande ängar

Annons

Kristina Hanson är biolog och arbetar på Länsstyrelsen i Dalarna. Under två sommarmånader reser hon runt i länet och undersöker hur det står till med ängs- och hagmarker som har intressant djur- och växtliv. Ängs- och Betesmarksinventeringen som projektet heter är ett projekt där länsstyrelserna i hela landet under två år ska samla in fakta om det egna länets kulturlandskap. I Vansbro stannar Kristina två dagar och då skall 20 olika områden besökas.

- Dagens inventering handlar i första hand om att undersöka områden som vi redan känner till, säger Kristina Hanson.

- Annars kommer det tips på nya ängsmarker från hembygdsföreningar, naturskyddsföreningar och bönder.

Kristina har med sig en handdator där alla fakta lagras. Datorn i den lilla blåa lådan och en rejäl bunt med kartor är Kristinas främsta hjälpmedel i arbetet.

- Det första jag gör när jag kommer till ett nytt område är att se mig omkring och jag försöker svara på frågan "vad har hänt med området", säger Kristina.

Ibland händer det att ett område helt tappat alla intressanta naturvärden. Därför är det viktigt att ett område sköts på rätt sätt.

-Om en gammal beteshage inte används växer den snabbt igen, då kan man ibland säga att området behöver restaurering, säger Kristina.

Datorns frågeformulär kräver svar på många frågor om hur området ser ut i detalj. Vilka träd finns, vilka blommor, kan man se svampar eller lavar och hur används området nu? En efter en fyller Kristina i svaren på frågorna och uppgifterna lagras i en databas. Där kan hon sedan söka och hitta exempelvis en äng med en viss växttyp.

Vansbro kommun har ett ovanligt litet antal områden med intressanta kulturlandkap med på länsstyrelsens lista. Men Kristina Hanson tror att det finns betydligt fler fina områden än vad som är registrerat.

- Det behövs fler tips från de som känner till eller äger ett område med gamla ängs- och hagmarker, säger Kristina Hanson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons