Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På god väg mot bättre ork

Annons

- Grabbarna kommer att lära känna Tisken väldigt väl de närmaste månaderna. Det blir regelbunden löpning runt Tisken, förklarar Johan Wiberg.

Det är han som dragit med sig Rolf Thomér och Tomas Engström till Pulsslaget. I lördags var det test av alla de 43 Falulagen som anmält sig.

- Vi mäter den sammanlagda pulsen för laget utifrån den konditionsnivå man är på i dag. Den 11 september mäter vi pulsen igen. Det lag som sänkt sin puls mest vinner, berättar Ulrica Liss-Eriksson, sjukgymnast/ergonom vid Falu företagshälsovårdcentral.

Det är Dalahälsor i samverkan som driver Pulsslaget.

- Totalt är det cirka 380 lag i hela Dalarna som är med.

De tre medlemmarna i varje lag får också en del tips på hur man ska förbättra sin puls och kondition.

- Det är helt beroende på vilken nivå man ligger när man börjar. För en del rekommenderar vi promenad med stavar. För andra cykling, löpning, eller gympapass. För att nå framgång gäller det att träna regelbundet, minst två gånger i veckan och gärna tre, berättar Ulrica.

- Varje gång bör man hålla på minst 30 minuter på en pulsnivå som ger kondition.

- För att få god effekt på träningen bör man ligga på 70-80 procent av maxpuls. Det innebär att man bör få ökad andhämtning och bli svettig.

De som till slut står som segrare kan se fram emot kryssningsresor i pris. Pris delas också ut till bästa företag eller arbetsplats som har flest anmälda lag i tävlingen, och individeulla pris till de deltagare som gjort en förbättring på tio procent eller mer. Tröstpriser kommer också att delas ut.

- Störst förutsättning att förbättra sig och vinna har förstås de som har sämst kondition vid det här första testtillfället.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons