Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På glid på Öjesjön

Annons

-Inget annat ställe inom kommunen har någon riktig bana för långfärdsskridsko. Vi har de bästa naturliga förutsättningar för att marknadsföra skridskoåkning på Öjesjön och dra gäster till vandrarhemmet.

-Men för bästa åkförhållanden behövs bättre maskiner för plogning och skrapning av isen, säger Eva Sundby som jobbar med turism och marknadföring i Öje servicekooperativ och utvecklingsgrupp.

Det här är tredje vintern som Öje IF har plogat upp skridskobanor på sjön.

I vinter har man en 3 kilometer lång slinga runt på Bysjön samt en 4 kilometer lång bana via Vitensand till Gallpetön, med grillplatser för strandhugg längs vägen.

-En fantastiskt fin bana och vacker natur. Härligt, tyckte Karin Törnblom som tillsammans med kamrater från Malungs folkhögskola hade friluftsdag med skridskoåkning på Öjesjön.

Banan har under de här åren blivit riktigt populär. I vinter har det kommit en hel del åkare från skridskoklubbar i Stockholm och Göteborg till Öjesjöns is. Många passade på innan snön kom och isen låg spegelblank över hela sjön.

-Det är inte bara skridskoåkare som nyttjar banan. Andra åker spark eller tar en promenad. När det är dåligt med snö kommer det också skidåkare som då kan träna stakåkning med skridskor, säger Eva.

Skridskoentusiaster från Holland kan bli en ny kundgrupp. Under de senaste åren har flera holländska familjer etablerat sig i Malungsområdet med företag inom turism och service. De jobbar för att locka landsmän hit på semester även på vintern. Skridskoåkning är ett lockbete.

-Vi behöver 200000 kronor till en bättre plog med skrapa så att banan kan hållas i bästa trim. Vi söker bidrag från olika håll, som arvsfonden, regleringsfonder, kommunen, företag samt byföreningar. Vi hoppas också att kommunen ska få en annan syn på vår isbana, så att den kan jämställas med skidspår när det gäller bidrag till spårhållning. Det här är ju ett alternativ till skidspår, speciellt om det är dåligt med snö i spåren, säger Lennart Helmersson i Öje IF.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons