Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På glid mot längre liv

Annons

Under den elvaårsperiod studien pågått avled 410 personer i gruppen Vasaloppsåkare. Det förväntade antalet dödsfall jämfört med befolkningen i samma åldrar är 850. Dödligheten bland Vasaloppsåkarna är alltså 48 procent av den förväntade.

Epedemiologen Bahman Farahmand vid Karolinska Institutet säger att de som åkt flera Vasalopp har lägst dödlighet och för män som åkt sex lopp eller fler är dödligheten en tredjedel, eller 32 procent.

- Men lägre dödlighet har observerats även hos kvinnliga deltagare och dödligheten observeras i alla stora diagnosgrupper: hjärt- kärlsjukdomar 44 procent för män och 39 procent för kvinnor; cancer 62 procent för män och 44 procent för kvinnor; skador och förgiftningar (inklusive trafikolyckor och självmord) 76 procent för män och 50 procent för kvinnor.

Bahman Farahmand anger att merparten av tidigare forskning har baserats på att undersökningspersoner svarat på frågor om motionsvanor, medan den här studien utgår från personer som rent faktiskt har demonstrerat en viss nivå av fysisk aktivitet.

- Vi har alltså provat ett nytt angreppssätt, säger Farahmand.

Studien visar också att åktiden, prestationen, bland vasalöparna saknar betydelse för ett längre liv. Det är snarare så att äldre deltagare har större nytta av sitt vasalöpande än elitåkarna framme i "spetsen".

Tränar man för och klarar ett Vasalopp är det en bra livförsäkring och det gäller enligt Bahman Farahmand alla människor, oavsett yrke eller socialgrupp.

Är det då bara skidåkning som ger ett längre liv ?

- Naturligtvis är det fysisk aktivitet i största allmänhet som ger positiva hälsoeffekter. I den här studien har vi valt deltagare i Vasaloppet därför att det bland annat finns ett stort underlag att hämta i ett arrangemang som pågått länge. Vi har i arbetet med att få fram material för studien haft god hjälp av lokala läkare samt även från Vasaloppet.

- Det finns en annan studie som gjorts på skridskoåkare i Holland, motionsåkare som åker kanallopp av 200 kilometers längd. Resultatet där visar motsvarande värden som vi fått fram. Även i Finland har man gjort en studie på skidåkare som visar att det är bra att motionera.

Tidigare har det sagts att en vasalöpare direkt efter målgång har minskat sin kroppslängd något av allt nötande i spåret.

Däremot har livslängden sannolikt ökat.

Till sist - alla som medverkat i den här studien har åkt Vasaloppet, utom Bahman Farahmand.

- Men jag tänker göra det någon gång, lovar han avslutningsvis.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons