Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På gång mot ett friskare Mora

Annons

Av kommunens 1 950 anställda är två tredjedelar (66 procent) "frisknärvarande".

- Med det menar vi att de är sjukskrivna mindre än sju dagar per år, säger personalchefen Inger Klangebo, som häromdagen hade presskonferens tillsammans med personalkonsulenten Mona Sandberg Lidegran för att presentera de glädjande siffrorna som visar att trenden med fler sjukskrivningar har brutits.

Även långtidssjukskrivningarna har minskat, om än inte lika mycket. Totala sjuktalet är 8,50 procent, varav de långa sjukskrivningarna (91 dagar och längre) står för 5,20 procent.

Personalavdelningen i kommunhuset har arbetat målmedvetet och förebyggande för att minska sjukfrånvaron, som kostar både i mänskligt lidande och i kommunens plånbok. De sänkta sjuk- lönekostnaderna har inneburit en kostnadssänkning på 12 procent, vilket motsvarar 4-5 dagar på årsbasis.

Vad beror trendbrottet på?

Inger Klangebo och Mona Sandberg Lidegran framhåller gärna de senaste årens förebyggande insatser i form av "Mora i rörelse" som en av flera troliga orsaker.

- Vi har jobbat målmedvetet med friskvård och utbildat våra chefer i friskvård och hälsa, så att de exempelvis kan ta upp sådana frågor i samband med medarbetarsamtalen.

Mora kommuns personal ges möjlighet att ägna sig åt motion och kultur en timme i veckan efter eget val och på betald arbetstid. Ny aktivitet för hösten är körsång.

Den som inte kan gå ifrån arbetet en timme i veckan, får i stället 1 000 kronor, att exempelvis köpa ett motionskort för vid någon av anläggningarna i Mora.

Den samverkan som finns med andra företag i Arbetsgivarringen har också gett positiva resultat. Där har långtidssjukskrivna kunnat få hjälp till arbetsträning på andra arbetsplatser.

- Det kan antingen leda till att de upptäcker att det inte var så dåligt på den arbetsplats de varit på tidigare, eller att de väljer att gå vidare till något nytt, exempelvis studier.

Allt oftare väljer pimärvårdens läkare att deltidssjukskriva folk, vilket också bidrar till att få ner sjuktalen.

- Det händer att läkare i stället för recept på piller skriver ut recept på "fys", det vill säga fysisk aktivitet,

Numera sker även en rehabiliteringsutredning i sjukskrivningens inledningsskede och det ska omedelbart finnas någon på jobbet som ringer hem till den sjukskrivne och frågar "Hur mår du?"

Alla förvaltningar har sänkt sina sjuklönekostnader. Skolan har sänkt sina kostnader rejält. Störst andel sjukfrånvaro har socialförvaltningen, som svarar för 51,8 procent av den totala sjukfrånvaron.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons