Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På förekommen anledning

Annons

På förekommen anledning är ettuttryck, som jag inte gillar.Varför? Jo, man anar ofta en syndare i bakgrunden, någon som gjort fel - av slarv,okunnighet, hafs eller rent av i bara farten. Ofta eller oftast kommer en annan människa i kläm.

Ändåskriver jag i dag: på förekommen anledning vill jag ta upp förra veckans skrivandeom apoteken och kunden. Eller snarare omkunden ochapoteken.

Det handlar om herr D,som har små skavanker i kroppen och behöver medicin.

Herr D föll för detdär datumstrecket med sitt recept. Man får inte ta ut sina preparat hur som helst - och få lagenlig rabatt - det ska gå viss tid mellan uttagen.

Nu föll det sig så illa i tid och med almanacka i hand, att herr D skulle få hämta ny medicinförst den 25 december, alltså på juldagen.

Man vet hur det är på jularna i de flesta familjer - bortresta eller barn och barnbarnsbesök eller något annat utöverde vardagliga rutinerna. Och helgfrid.

Då ringer herr D till sitt vanliga apotekdagen före julafton och undrar om han skulle få kunna synda på nåden och komma tidigare.

Svaret blir nej, handlar det om juldagen så gör det.

Herr D ficktasig till Kupolen i centrala Borlänge och göra sitt inköp. Han påstår sig vara den ende parkeraren på den väldiga ytan vid Kupolen.

Fel eller rätt av den som nekade ett uttag två a tre dagarför tidigt.

Fel är jag redo att slå fast.

I statuterna står detta: "Om du har särskilda skäl... kan du dock hämta ut mer inom läkemedelsförmånen".

Jag vill faktiskt hävda att julfirande handlar om "särskilda skäl". Mänskliga och förnuftiga.

PS: Apoteket på Kupolen var öppet juldagen mellan klockan 11.00-16.00.

Så var det herr F som bor i Falun.

Han har också en kommentar kring apoteksaffärer.

Hans frikort för medicinköp gick ut den 4 april. Den dagen var en söndag, så han trodde att måndagen skulle liksom bli sista dag för honom.

Icke. Han fick nobben med hänvisning till att lasarettsapoteket var öppet.

PS. Ja det var det, mellan klockan 11.00 och 14.00.

Herr F tyckeratt han borde fått ut sin medicin med förmåner eftersom man i andra sammanhang i samhället just tar hänsyn till någon röd dag som kommer i vägen.

Apotekets statuterhar klart besked på denna punkt och preciserar vecka, månad och år. I sistnämnda fall står att: "Ett år räknas från och med ett datum det första året till och med samma datum det påföljandeåret".

Slutligen ännu ett "på förekommen anledning".

Fru A någonstans i det skogiga och glesa Dalarna har bekymmer med att andas och har många sorger och elände i bagaget. Hon fick besvär i påskas, fick andtäppa, ochringde sjukvårdsupplysningen med råd att ta sig till närmsta storsjukhus. Gjorde så. Kom dit klockan 20.00, fick träffa läkare först klockan 02.45. Hon fick andas syrgas ett par gånger och erbjöds därefter honungsvatten.

Honung och vatten hade hon hemma, så hon sade adjö till sjukhuset.

Felet här ligger inte hos de sjukhusarbetande, felet ligger hos de styrande på många plan.

De borde se över systemen "på förekommen anledning".

SVENSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons