Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På egna ben

Annons

Nej, som vanligt finns det bara ett argument, maktkartellen är klar att ta över. När blev det ett argument, att några anser sig själva bättre än andra?

De makthungriga ställer frågan varför undertecknad och vänsterns nuvarande riksdagsledamot inte fick skriva under socialdemokraternas debattinlägg. Detta visar hur långt från demokrati maktbegäret kan driva politiker. Målet har blivit makten, inte visionerna om en bättre värld eller det fina uppdraget att företräda folket.

På maktens altare har centern offrat sin energipolitik, moderaterna sin skattepolitik, folkpartiet sin biståndspolitik och kristdemokraterna solidariteten med de svaga i närsamhället. Den bruna röra dessa partiers annars rätt klara färger bildar på paletten är skrämmande. Man har en politik för nedmontering av välfärden och öppnar dörren för lönedumpning och ökad ohälsa.

Maktkartellen har lovat väljarna att det inte spelar någon roll vilket av kartellens partier man röstar på, den politik som ska föras efter valet är redan spikad. Innebär inte det att man lurar väljarna? Klarar ett kartellparti av att inte använda en valframgång för att profilera sina frågor efter valet? Finns det inte en risk att väljaren lägger sin röst på ett av partierna i tron att det ska påverka politiken?

Vi står för vår politik och är beredda att samarbeta med alla partier för att nå resultat. Vi har exempelvis genomfört ny skolpolitik tillsammans med de borgerliga och sanerat statens finanser med socialdemokraterna.

Den gamla indelningen i höger och vänster är inte längre intressant. Det finns många fler dimensioner på politik i ett postindustriellt samhälle. Det vore därför mycket olyckligt om maktkartellens rädsla för de inbördes olikheterna skulle vara första steget på väg mot ett tvåpartisystem i Sverige. Väljarna borde i stället bojkotta partier som gömmer sig bakom varandra.

Välfärdsstaten måste nu hitta formerna för det jämlika, solidariska och långsiktigt hållbara samhället. På den resan behövs en mångfald av idéer och en ständig förmåga till förnyelse, därför beklagar jag maktkartellens nya bunkerpolitik.

JAN LINDHOLM JAN LINDHOLM ÄR RIKSDAGSLEDAMOT FÖR MILJÖPARTIET DE GRÖNA FRÅN DALARNA.

Mer läsning

Annons