Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På bussresa i spritköparland

Annons

Visst, resan handlar om flera saker. Det handlar om trevlig gemenskap, att komma i väg hemifrån en helg, att se något annat, att passa på att köpa någon julklapp.

Men det råder ingen som helst tvekan om huvudsyftet: Att köpa billig sprit, vin och öl.

Ett huvudmål med resan är Calles Grenzshop i Burg, strax utanför Puttgarten i Tyskland.

Bussen gick redan fem på morgonen från Helsingborg, för att vi skulle vara framme hyfsat tidigt. Innan köerna blir för långa.

En som var med på den förra bussresan berättade att han stod i kö 45 minuter med sin kundvagn, utan att komma speciellt många meter framåt. Den gången lämnade han kundvagnen och gick.

Nu ser det bättre ut. Vi behöver bara stå i kö ett tiotal minuter för att komma in i butiken med våra stora kundvagnar.

På andra sidan, mot parkeringen, är kommersen i full gång. Det är kö till trucken, som kör pall efter pall med öllådor till de svenskregistrerade bilarna och skåpbilarna på parkeringen. Många har släpvagnar och hästkärror,

- Titta hur det ser ut, säger Putte, och pekar ut över parkeringen när trucken kör fram pall efter pall med öl. Som sedan stuvas in i släpkärrorna, bilarna och skåpen.

- Titta vad de köper. Det är Spendrups export, Mariestad och Guldöl. Och var kommer den ölen i från? Jo, från Grängesberg. Spendrups kör ner ölen i stora långtradare hit. Och vi åker ner och kör tillbaks den.

Putte, som själv jobbat många år åt Spendrups, skakar på huvudet:

- Visst måste det väl vara något som är fel när det har blivit så här?

- Tänk vad mycket onödiga transporter det blir. Och hur mycket skatt som svenska staten blir blåst på, flikar Bosse in.

Han har träffat en kille från Skåne som gör tre resor hit under en 12-dagarsperiod.

- Han berättar att han gör 60 000-63 000 kronor varannan vecka på att sälja grejerna hemma i Sverige. I ren vinst. De öllådor som vi köper för 60 spänn här kan de få 200 för i Sverige. Åtminstone 150.

Även bussförare Bernt har jobbat på Spendrups. Inte mindre än 17 år.

- Visst är det en absurd grej. Det är ju fel när det ska löna sig att åka hit och köpa öl. Men jag försöker rida på den här vågen.

Det är sjunde gången som Bernts buss har en sådan här shoppingresa till Tyskland.

- Det började egentligen med en bussmässa jag var på i Tyskland för nio år sedan. På den tiden ordnades det många shoppingresor från Sverige till Danmark. Nästan inga bussresor gick från Sverige till Tyskland då. Däremot fick jag veta att en massa danska bussar varje dag gick till Tyskland. Med syfte att köpa billigare alkohol.

På den första resan hade Bernt åtta-tio betalande. Sedan har antalet resenärer ständigt ökat, och antalet turer. Nu arrangerar han också många andra resor, bland annat resor till julmarknader i de tyska städerna Flensburg och Rostock, resor till Polen och olika teaterresor.

- Många av de som åker med på våra resor tecknar sig för nästa resa. Och sedan berättar de för sina vänner. Det har spridit sig rejält.

Vi är 37 passagerare som nappat på shoppingresan till Tyskland.

Medelåldern ligger en bra bit över 50.

- Visst handlar det mycket om att köpa billig alkohol. Men inte bara det. Man tjänar också mycket på att köpa hårspray och andra kemtekniska produkter, säger Siv, som varit med på alla sju resorna.

- På några av resorna har vi haft med resenärer som inte köpt en droppe alkohol, som varit med för att det är trevligt. Det är en hel del som varit med 5-6 gånger.

Andra resenärer fyller i:

- Jag har varit med på en sån här resa från Göteborg. Det var något helt annat. Då var det mest ungdomar som var stupfulla hela resan. Riktigt grisigt. Det här är något helt annat. Mycket trevligt, säger en dam som är med på resan.

- Jag är säker på att alla som är med på resan har tjänat in den genom att handla alkohol. Själv har jag säkert tjänat ett par tusen, om det räcker, på det jag handlat jämfört med om jag skulle ha köpt det på Systembolaget.

- Ett bra sätt att kombinera nöje med att köpa billig alkohol.

- Kamratskap. Man har roligt på de här resorna.

På den förra resan var de 47 personer. Att vi är tio mindre innebär att vi får köpa mer med oss hem.

- Jag har räknat ut att ni får ha med er ungefär 120 kilo per person, berättar Bernt.

Tack vare att han har en släpkärra med på bussen.

Det gäller nämligen att vara noga med vikten på ekipaget. I takt med att vi lastar ner våra fordon med billig alkohol i Tyskland, har polisen ökat sina kontroller av fordonsvikten.

Efter tre långa dagar, och 150 mil i buss, stannar Berts buss från Grängesberg och släpper av de första bussresenärerna.

Och låda efter låda med Spendrupsöl, Mariestadsöl och Guldöl.

Öl som vi åkt till Tyskland och köpt, men som tappats där några hundra meter längre bort här i Grängesberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons