Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På brygga över länsgränsen

Annons

Vi är totalt nio personer som tar plats kring bordet på flytbryggan. I Hälsingland.

I bästa gondoljärstil baxar Holger Pettersson ut bryggan från land. Väl ute på sjön Hämmen puttrar den elektriska båtmotorn i gång. Det tar inte många minuter förrän vi är tillbaka i Dalarna.

Och för första gången har vi fått vara med om att korsa länsgränsen sittandes på en brygga!

Sedan är det enda som hörs Maths Östbergs berättelser om hur de svedjebrukande finnarna sökte sig till granskogarna i Dalarna/Hälsingland under 1600-talet. Om hur skogen brändes, och hur råg sedan planterades i askan.

- Vet ni att så många som var femte svensk är ättlingar till finnarna? Och i den här trakten är det betydligt fler än så, berättar Östberg, som driver Finnskogsmuseet i Skräddrabo.

Han berättade om finnskog och finnmark över hela Skandinavien, men koncentrerade sig på gränstrakterna mellan Hälsingland, Gästrikland och Dalarna. I Enviken fanns exempelvis finnbyn Björnås, och Svartnäs var något av finnskogens huvudstad.

Två berättarkvällar på flytbryggan har det redan varit. Före Finnskogen var temat Tänger Tull.

- Vi funderade över hur vi kunde utnyttja sjön. Vi bestämde oss för kanot och båt. Sedan såg vi en annons för en flytbrygga. Eftersom jag själv är väldigt intresserad av berättelser så råkade det bli att jag vävde ihop detta. Själv tycker jag att det känns som en annorlunda och avslappnad berättarform. När man glider ut på sjön kan man verkligen låta ordet sjunka in, säger Holger Pettersson.

Den här veckan, på torsdagskvällen, är temat Svabensverk.

- Det kommer att handla om hur Svabensverk kom till, om järnbruket och lite som har hänt fram till i dag. Svaben är varken Dalarna eller Hälsingland, det är både och, säger Holger, som pekar från flytbryggan upp mot land.

- Där låg festplatsen. Där kunde upp mot 10 000 människor fira midsommar förr, med bland annat Snoddas som dragplåster.

Efter en och en halv timmes tur, massor med fakta om finnskogarna, rabarberpaj och kaffe, lägger bryggan till igen nedanför sommarkaféet, som Holger drivit i tre veckor nu.

- Vi får utvärdera det här till hösten och ladda för vintern. Vi har fått många glada tillrop hittills, och kaféet har varit välbesökt. Jag kommer att fortsätta med nya annorlunda satsningar.

I gränslandet mellan Dalarna och Hälsingland.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons