Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På besök i Alfvénland

Annons

Under torsdagen fick Alfvéngården i Tibble amerikanskt storfrämmande.

Det var den 74 röster starka kören från Norhwestern College, St: Paul, Minnesota som under sin skandinaviska turné hade vägen förbi Leksand.

Den unga kören med dirigenten Timothy Sawyer i spetsen, intog Hugo Alfvéns sista bostad med stor entusiasm.

Håkan Landelius hälsade det ovanligt stora sällskapet välkomna på bryggan vid älven. Han berättade i stora drag om Alfvéns mångfacetterade liv och avslutade med kompositörens sista giftermål vid 87 års ålder.

- Well done!, utbrast någon.

Situationen blev en aning kaotisk när dörrarna öppnades till gården. Amerikanerna i sina baseball-kepsar hade knappt hört talats om den svenska tonsättaren, och stämningen var för ett ögonblick förvirrad i trängseln. Men plötsligt bröts kaoset. En ton från pianot ljöd och därefter stämde kören upp i sång.

Under en magisk stund framfördes Alfvéns "Aftonen". Den kunde inte ha sjungits vackrare eller i ett bättre sammanhang. Besöket var fulländat.

- Jag har lärt mig mycket på kort tid, konstaterade Matt Selvig. Hugo Alfvén var en bred och mycket spännande konstnär. Vi borde sjunga mer musik av honom.

Efter fika vid Ullvi bystuga fortsatte kören till Alfvéns grav på Leksands kyrkogård, där man också sjöng. Turnén går nu vidare till Norge. Det hör inte till vanligheterna att så här stora grupper besöker Alfvéngården. Gästerna från det stora landet bjöd också på stort engagemang och stora lovord: Wow! Cool.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons