Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På besök hos Arafat

Annons

Jan-Erik Romson, Stjärnsund, reste runt på Västbanken i över tre veckor och upplevde saker som skakade om honom rejält.

- Jag var med om en demonstration mot muren utanför Ramallah i Petunia. Helt ohotade israeliska soldater sköt ihjäl en 17-årig pojke. Det var en hemsk upplevelse, säger Jan-Erik Romson.

Tidningen har tidigare berättat att Romson vid ett annat tillfälle blev utsatt för tårgas när han deltog vid en husrivning.

Britt-Marie Bergstedt är ordförande i Palestinagruppen i Hedemora. Hon upplevde inget våld under de nio dagar som hon var bortrest.

- Jag kände ingen rädsla, men det var obehagligt när vi passerade checkpoints. Där stod killar i 18-20-årsåldern och riktade automatvapen mot oss, berättar Britt-Marie Bergstedt.

Resans höjdpunkt var när de fick träffa den palestinska ledaren Yassir Arafat.

- Att få möta honom kändes som en utopi, men det blev faktiskt verkligt, säger Britt-Marie Bergstedt.

Israelerna har låst in Arafat i en bunker i Ramallah. Hans högkvarter är sönderbombat, förutom det kontor varifrån han leder det palestinska motståndet mot ockupationen. Tillsammans med en man från sin stab mötte Arafat de 17 svenskarna. Han berättade om sin syn på läget och svarade på frågor kring konflikten.

- Han berättade vad israelerna har gjort mot palestinierna, hur mycket de har skjutit sönder och förstört, säger Britt-Marie Bergstedt.

Men det blev inte enbart prat om politik och våld.

- Det var en i gruppen som frågade hur hans familj mår. De bor i Paris och Arafat har nog inte träffat dem på två år, säger Bergstedt.

Gruppen från Dalarna hade även med sig en barnbok till Arafats dotter.

- Det kändes onaturligt att träffa honom, nu efteråt känns det inte riktigt som om det har hänt, säger Britt-Marie och berättar att Yassir Arafat var väldigt personlig och kysste damernas händer.

När svenskarna kom ut från mötet med ledaren filmades de av tv-bolaget CNN.

- Det var kul att se oss på tv-nyheterna samma kväll, säger Bergstedt och Romson.

Under resan besökte de bland annat Hebron, där träffade de en man från kommunstyrelsen som arbetar med att renovera hus som ligger mot den israeliska gränsen.

- Om palestinierna flyttar från husen, kommer israelerna efter och tar allt mer plats, berättar Britt-Marie Bergstedt.

Ett annat möte var med frivilligorganisationen TIPH som dokumenterar allt som sker under konflikten. Rapporterna skickas till regeringar, både den israeliska och den palestinska, men även andra länders, däribland den svenska.

Studiegruppen träffade israeliska fredsrörelser och en israelisk pilot som vägrar att fortsätta skjuta mot palestinier. Han, och många andra som vägrar att ta till våld, fängslas.

- Vi ska försöka att mejla till Israels premiärminister Ariel Sharon och påpeka att vi inte stöder den här behandlingen av unga israeler, berättar Britt-Marie Bergstedt.

Många av upplevelserna var jobbiga, men Britt-Marie kan även berätta om positiva händelser. På påsken var de på en gudstjänst i en luthersk kyrka i Betlehem. Där har ett aktivitetscentrum byggts upp med hjälp av finska bidrag. Ett besök i en fredsby hanns också med.

- Där bor det hälften palestinier och hälften israeler. De får lära sig att se att alla är människor, vilken folkgrupp man än tillhör.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons