Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-problem vid badet

Annons

Det är tänkt att badgästerna ska parkera vid gamla kommunalkontoret. Men för barnfamiljer med mycket packning, samt eventuell barnvagn, är inte skogsstigen därifrån ner till badplatsen helt lätt att ta sig fram på.

- Parkeringsmarkeringarna målades över för cirka åtta, tio år sedan. Jag vet inte vem som tog beslutet, säger Bengt Arne Nilsson som arbetar vid kommunens GPI-enhet.

Det var Thage Björk, ordförande i Furudals vägars samfällighetsförening, som fick order av kommunen att måla över parkeringsmarkeringarna. Enligt Björk skedde det i början av 90-talet.

Enligt Else-Marie Dyrsmeds, sekreterare och handläggare av lokala trafikföreskrifter vid GPI-enheten på kommunen, gäller den ursprungliga föreskriften om parkeringen som fattades den 26 augusti 1976, med ett ytterligare beslut i frågan den 8 februari 2000.

- Detta beslut gäller tills något nytt beslut tas i kommunstyrelsen säger Else-Marie Dyrsmeds.

I det beslut som råder och som är fattat den 8 februari står det bland annat:

"På Sjövägen och vändplan till bostadsområde och badplats får fordon (endast personbilar) endast parkeras på särskilt markerade platser. Under sommarsäsongen rekommenderas besökare att parkera vid skolan eller kommunalkontoret."

Enligt Dyrsmeds får inga skyltar bytas ut på platsen om inte en sådan föreskrift finns på kommunen.

- En vägförening kan dock besluta att en väg inte gäller för allmän trafik, men är vägen öppen för allmän trafik, måste beslut gällande P-förbud, förbud att stanna eller hastighetsbegränsningar tas av kommunstyrelsen. Vägföreningarna sätter sedan upp skyltarna i enlighet med kommunstyrelsens beslut, säger hon.

Den skylt som tidigare fanns på platsen för att hänvisa besökare till den nuvarande parkeringen vid gamla kommunalkontoret har länge varit oläslig, trots att många turister kanske är ovetande om var man egentligen ska parkera. Under sommaren har den skylten tagits bort.

För dem som parkerar på parkeringen vid gamla kommunalkontoret gäller det att pricka in den sex meter breda gångstigen där man får gå ner mot badplatsen. Det vill säga en markbit mellan gamla kommunalkontoret och vårdcentralen. Skogstigen därifrån till badplatsen är inte en bekväm lösning för de som har mycket packning med sig och kanske även barnvagn.

Enligt Bengt-Arne Nilsson fick man snedställa bilen på parkeringen vid badplatsen för cirka åtta, tio år sedan.

- Men parkerade bilar låste infarten till fastigheten bredvid, säger han.

Nilsson påpekar att vissa arbetsfordon kan ha svårt att ta sig runt vändplanen om bilar parkerar där.

- Men blir det klagomål får vi göra en utvärdering. Eventuellt studiebesök på platsen och eventuellt vidta åtgärder.

Att öppna parkeringen som det ser ut där nu tror inte Nilsson är aktuellt. Ska det vara en parkering där menar han att en del av området måste fyllas ut och en ny parkering byggas, så att den nuvarande vändplanen är fri från bilar.

- Men det här är inget prioriterat arbete, säger han.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons