Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oxfam uppmanar Wolfowitz att avgå

Annons

Den internationella biståndsorganisationen Oxfam uppmanar Världsbankschefen Paul Wolfowitz att avgå.

I ett brev på söndagen säger organisationen att hans ledarskap har blivit ohållbart och att bankens uppdrag att bekämpa fattigdomen redan skadats av krisen kring honom.

I brevet säger Oxfams internationelle chef Jeremy Hobbs att Världsbankens personal klart deklarerat att de är oförmögna att sköta sina jobb och att institutionen befinner sig i ett paralyserat tillstånd.

"Irreparabla motsättningar har kommit i dagen och Världsbankens roll som fattigdomsbekämpare har djupt komprometterats, skriver Hobbs.

"Vi anser att Världsbankens möjligheter som en ledande institution redan har blivit så skadade att Wolfowitz fortsatta ledarskap för Världsbanken är ohållbar".

Wolfowitz har varit i blåsväder sedan det avslöjades att han, efter att ha tillträtt som Världsbankschef 2005, har gynnat sin älskarinna Shaha Riza, tidigare anställd vid banken.

Wolfowitz och Riza ska under måndagen höras av den panel som utsetts att granska korruptionsanklagelserna.

Wolfowitz var tidigare USA:s vice försvarsminister och han ingick i den krets runt president George W Bush som drev fram kriget i Irak. Som chef för Världsbanken har han tidigare kritiserats också för att ha tillsatt nyckelposter i banken med partikamrater. Hans utnämning till chef för banken 2005 mötte stor skepsis eftersom han tillhörde hökarna i USA:s republikanska parti.

Världsbanken, som har ett nära samarbete med FN, ger lån till utvecklingsländer och gör olika biståndssatsningar.

TT

Mer läsning

Annons