Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisst öde för Spar

Annons

Att en ort av Leksands storlek har fyra matvarubutiker är näst intill unikt i Sverige. Men nu finns risken att det bara blir tre kvar.

- Ja, så kan det bli, säger Mats Ottosson, föreståndare för Spar Åkerö.

- Om vi väljer att tacka nej till Axfoods erbjudande om samgående men inte har klart med någon grossist vet vi inte hur det blir. Men fram över sommaren blir vi kvar i alla fall.

Erbjudandet som presenterades för 140 Sparbutiker i Sverige går ut på att Hemköp tar över alla butiker som har över 30 miljoner i omsättning och en säljyta på 600 kvadratmeter.

- Vi ligger precis över 30 miljoner och har i dag en säljyta på 600 kvadratmeter, fortsätter Mats Ottosson.

Har ni något val, eller är det sammanslagning som gäller?

- Visst har vi ett val, men då gäller det att Sparbutikerna i landet håller i hop och att vi kan hitta en egen grossist.

Finns det plats för två fullstora Hemköpsbutiker i Leksand?

- Jag har svårt att se att det skulle finnas det i dag. Om vi tackar ja till samgående så är nog vårt alternativ att bli en Tempobutik med mindre sortiment, sämre service och sämre inköpspriser.

Vad händer nu med Spar Åkerös utbyggnadsplaner?

- Det vet jag inte i dag. Vårt mål är naturligtvis att bygga ut, men hur det blir kan jag inte säga just nu.

- Den närmaste tiden kommer vi att ta kontakt med de andra Sparbutikerna och efter det vet vi förhoppningsvis mer hur vi ska planera inför framtiden. Vi kommer även att ha enskilda samtal med Axfood och Hemköp.

Är du orolig?

- Nej, jag är inte direkt orolig men visst hade situationen för oss varit en annan om det inte redan funnits en Hemköpsbutik i Leksand.

Genom att slå samman Hemköp och Spar-kedjan fördubblar Hemköp sina butiker och får en samlad omsättning på cirka 10 miljarder kronor.

Redan i höst räknar Hemköp med att börja konverteringen av Sparbutikerna.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons