Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisst för experimentverkstaden

Annons

Sedan ett par år tillbaka arbetar två personer i experimentverkstaden:

- Det är ett vetenskapscentrum som riktar sig till skolor och allmänheten, syftet är att göra unga människor intresserade av teknik, berättar styrelseordförande Lars Broman, mp.

1997 startade verksamheten med pengar från Ljungbergsfonden. Den var då en del av Stora Enso Research på Södra Mariegatan och var en experimentverkstad för elever och lärare med fokus på skogsindustrin.

Ett par år senare ville Stora Enso bli av med den. Kommunen tog över under förutsättning att Ljungbergsfonden fortsatte att bidra med pengar i åtminstone fem år till. Ett nytt kommunalt bolag bildades för att ta hand om verksamheten, Falu Future Tech AB.

Två miljoner per år får verksamheten ur Ljungbergsfonden, och pengarna räcker i ungefär fyra år till. Falu Future Tech AB styrelse har påbörjat en diskussion om hur intäkterna kan ökas i framtiden, bland annat med idéer om höjda avgifter till kommunen för eleverna som besöker experimentverkstaden:

- Om verksamheten ska finnas kvar i framtiden så måste Falu kommun ställa upp med ganska mycket pengar varje år, säger Lars Broman.

Enligt ett förslag från skolförvaltningen, som skolstyrelsen ska ta ställning till i dag, är en möjlighet att minska kostnaderna att skolan tar över experimentverkstaden från bolaget, underförutsättning att pengarna från Ljungbergsfonden följer med:

- Jag ser egentligen ingen fördel med ett bolag. Det kostar pengar i redovisning, styrelse- och revisionsarvoden, runt 130 000, och då är det billigare att låta verksamheten gå in i förvaltningen, säger Svante Hanses, skolchef.

- Det finns en summa pengar. Det gäller att få den att räcka längre och genom att ta fram en plan kan vi minska kostnaderna och öka intäkterna så att verksamheten kan leva vidare, säger han.

Styrelseordförande Lars Broman har dock inte tidigare tagit del av förslaget:

- Jag och styrelsen har inte tagit ställning till det här över huvudtaget. Om skolförvaltning lovar att betala mycket pengar i framtiden vill jag se det löftet först innan man gör en omorganisation, säger han.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons