Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisshet det värsta

Annons


Nedstämt, ovisst och håglöst. Så beskrivs stämningen bland de anställda på äldreboendet Tyllingstrand, som i augusti drabbas av nedskärningar.

- Ingen vet vem som ska gå eller måste bli omplacerad, säger arbetsplatsombudet Anci Larsson.

Sex platser på avdelningen Solgläntan ska läggas i malpåse och 3,5 tjänster ska bort från Tyllingstrand, och sex anställda ska omplaceras. Arbetsplatsombudet Anci Larsson har full förståelse för att omsorgsnämnden måste göra besparingar. Nämndens prognos för budget 2002 är ett underskott på 4,4 miljoner kronor.

Nämnden har ett sparbeting på 1,4 miljoner kronor. Det som upprör personalen är bristen på information, vilka andra alternativ till Tyllingstrand som egentligen finns att söka sig till.

- Det har gått ut ett bud att de som vill kan söka en annan tjänst, men vi skulle vilja ha en lista över vad som finns att söka så man vet vad man ska gå efter, säger hon.

Själv har hon tackat nej till ett erbjudande och vet inte var hon är placerad när hon återgår i tjänst i augusti efter semestern.

- Men jag går väl hit och jobbar som vanligt, sen får man väl se vad som händer.

Personalgruppen anser att det är väldigt osäkert om vilka kriterier som gäller i samband med nedskärningen på Tyllingstrand.

- Vid en eventuell flytt kanske mitt schema inte går i hop med min mans schema, och det är svårt att få barnomsorg. Rörigt är det, säger en kvinna i personalstyrkan.

- Allt splittras, vi mår bra här allihop, både åldringar och personal. Låt det vara som det är, vi trivs tillsammans, fortsätter hon.

I nuläget är det vikarier som varslats, men tre fast anställda söker andra platser för att kunna styra själva och därmed slippa bli flyttade.

- Det här är en panikåtgärd, och jag förstår nämnden. Vi vet att de räknar med att få öppna igen men man tappar personal på det här sättet, säger Anci Larsson.

Medelåldern bland de anställda inom vård och omsorgen är hög. Förvaltningen brottas dessutom med ett högt sjukskrivningstal. Länge har frågan om högre löner och en statushöjning av arbetet diskuterats för att få fler unga att söka sig till branschen, gärna unga män.

Rickard Eriksson provtjänstgör, via arbetsförmedlingen, på Tyllingstrand. Rickard är 24 år gammal.

Han har länge arbetat inom handeln och vill nu prova på en annan bransch.

- Han är verkligen en stor tillgång här, säger Anci Larsson.

Och Rickard Eriksson stortrivs med arbetsuppgiften på Tyllingstrand. Att söka sig till vården tänker han ändå inte göra:

- Det är ingen framtid. Hade det funnits bättre villkor här hade jag stannat, det är helt klart.

Istället har han valt att söka sig till ett bemanningsföretag inom handeln i Stockholm. Rickard kommer att veckopendla mellan Hedemora och Stockholm eftersom hans sambo och tvillingbarn blir kvar i Hedemora.

Mer läsning

Annons