Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övervakningen ökas

Annons

Krossade rutor, klotter, inbrott och stölder kostar mellan två och tre miljoner kronor årligen för Falu kommun. Särskilt drabbade är skolorna, där det inte minst under sommaren sker många fall av inbrott och skadegörelse.

Men nu hoppas man att ökad övervakning ska förebygga brottsligheten och göra kommunen till en populär kund hos försäkringsbolaget.

- Erfarenheten från andra kommuner är att man sänker skadekostnaderna med mellan 30 och 50 procent redan första året, säger Jan-Åke Holmdahl, som för ett år sedan blev kommunens första säkerhetssamordnare.

Sedan dess har han funnit flera lösningar på hur kommunens fastigheter kan bli säkrare och personalen tryggare.

Hittills har alla bolag och förvaltningar inom kommunkoncernen själva köpt in övervakningstjänster utifrån de behov man sett. Nu ska man i stället göra en stor, gemensam upphandling från ett bevakningsföretag, som då får avsätta ett antal personer enbart till kommunen. Dessa kommunväktare lär känna kommunens lokaler och kommer att röra sig mellan dem.

- Tidigare har alla bolag och förvaltningar varit sin egen lyckas smed. Nu ska vi samla det, och då får vi ett bättre pris på upphandlingen, säger Jan-Åke Holmdahl.

Den 27 augusti ska upphandlingen vara klar och till hösten börjar kommunväktarna göra sina rundor. Då ska även fler övervakningskameror upp på kommunens fastigheter.

Trots ökade utgifter i och med detta räknar Jan-Åke Holmdahl med att de förebyggande åtgärderna ska spara samhället pengar.

- Det kommer att löna sig. Tack vare att vi gör det här slipper vi premiehöjningar hos försäkringsbolaget medan andra kommuner får en höjning 30-40 procent till nästa år, säger Jan-Åke Holmdahl.

Han menar att de två-tre miljoner kronor som kommunen varje år förlorar på grund av inbrott och skadegörelse är en summa som inte säger hela sanningen.

- Egentligen kostar det nog det dubbla. I siffran syns inte kostnader för produktionsbortfall, försvunnet arbete och extra städning. Sedan finns det mycket som inte går att räkna i pengar, som oro och otrygghet.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons