Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övervakat centrum

Annons

Väktarna har börjat sin insats. Kommunen betalar för att två väktare i bil nattetid ska köra rundor i centrum. Detta för att försöka förbättra ordningen.

Men det finns fler idéer på hur säkerheten ska kunna bli bättre, hur tryggheten ska kunna öka i Borlänge centrum nattetid.

Köpmannen Börje Lindberg menar att det krävs rejäla insatser och han föreslår övervakningskameror på gågator och utanför vissa restauranger. Förutom ökad trygghet menar Börje Lindberg att skadegörelse och klotter kan komma att minska.

- Polisen kan se vilka som är ute och jäklas. Någonting måste göras. Polisen verkar ju inte ha tid att vara ute och väktarna har inga speciella befogenheter.

Han tror inte att de som är ute i ärliga avsikter upplever några speciella obehag av kamerorna. Däremot tror han att de som är ute efter annat kan avstå, eller om brott begås så kan uppklarningen underlättas.

Börje Lindberg har diskuterat idén med kommunalrådet Peter Hultqvist, som tycker att kameror skulle kunna vara något att pröva i Borlänge centrum.

Men han är medveten om att det kan bli svårt att få tillstånd till övervakningen. Frågan är också vem som skulle ha tillgång till bilderna.

- Jag har ingenting emot kamer-or, men jag vet att det lagstiftningsmässigt är krångligt och att det kan bli svårt. Men man måste vara öppen för att pröva alla vägar.

- Den här diskussionen är i alla fall värd att ta upp, menar Peter Hultqvist som också anser att man bör fundera på om inte vaktbolagen ska få ökade befogenheter:

- För att kunna komplettera polisen på ett bra sätt.

De väktare kommunen nu anlitar nattetid har inte större rätt att ingripa än vilken annan

Borlängebo som helst.

Frågan om övervakningskamer-or i centrum lär säkerligen bli livligt debatterad i sommar.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons