Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övertalig personal trots god marknad

Annons

Missmodet bland HVDC-personalen är påtaglig. ABB motiverar neddragningen med att ABB måste återställa lönsamheten i det rådande priskriget men man framhåller att marknaden är god.

Och marknaden utvecklas, under semestermånaden har flera projekt tagit ett steg framåt.

Brittiska National Grid och nederländska TenneT har tillkännagett att de har för avsikt att genomföra projektet med en HVDC-kabel mellan Nederländerna och England med byggstart 2005.

Två år senare, och till en kostnad av mellan 2,8 och 3,7 miljarder kronor, ska likströmsöverföringen vara etablerad. Mellan 1 000 och 1 300 megawatt blir länken på.

Nyhetsbyrån MAP skriver att en andra sjökabel på 700 megawatt mellan Marocko och Spanien ska tas i drift 2005. Avtalet som undertecknats mellan National Electricity Office i Marocko och spanska Red Electrica de Espana värderas till 1,1 miljarder kronor och ska finansieras i höst.

I USA planeras en mindre back-to-backstation på 210 megawatt i Lamar som ABB arbetat för i flera år. Kraftbolagen Sunflower Electric Cooperative och Xcel vill bygga stationen för att länka samman elnäten i Texas och Colorado.

Enligt pressuppgifterna vill kraftbolagen ha HVDC-stationen i drift under 2004 och stationsområdet är redan förberett för en upphandlingen, rapporterar MediaNews Group.

Det mindre HVDC-projektet mellan Ecuador och Peru har också tagit in anbud på en HVDC-stationsutbyggnad i två steg under sommaren.

Vad värre är för ABB som dragit ned på investeringarna i produktutveckling till ett minimum är att Siemens nu släppt sitt nya kontroll- och skyddssystem för HVDC där ABB har haft ett försprång i många år med sitt MACH2-system.

Den nya Siemensutrustningen halverar utrymmesbehovet i strömriktarstationen. Det nya systemet ska Siemens installera i Basslinkprojektet i Australien.

Neptuneorojektet i USA skriver i ett pressmeddelande att de är nära ett avslut i förhandlingen med Siemens om att bygga en HVDC-kabel mellan Sayreville i New Jersey och Long Island utanför New York som ska tas i drift 2006.

Om så blir fallet lär ABB-kunden Transenergies Harbor Cableprojekt få stryka på foten.

Då måste ABB i stället sätta sitt hopp till "Empire Connection" som utvecklas av Conjunction LLC om ABB-kraften ska lysa upp New York. Empire som i två kablar i järnvägsbankar vill föra över 2 000 megawatt från Kanada till New York. Ett projekt värderat till över sex miljarder kronor, och som i så fall blir världens kraftfullaste kabel på landbacken.

I september väntas detta projekt söka tillstånd hos Federal Energy Regulatory Commission och bolaget vill göra det med miljörörelsens stöd.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons