Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämmat köpcenter fick utrymmas

Annons

Ett skyfall drog in över sydvästra Sverige under lördagen och orsakade stora trafikproblem. Många fastigheter översvämmandes.

I utkanten av Helsingborg utrymdes det 47|000 kvadratmeter stora köpcentret i Väla utrymmas vid fyratiden på eftermiddagen när skyfallet var som värst. Dagvattenbrunnar svämmande över, vattnet forsade in i centret och i flera butiker var det fem centimeter högt vattenstånd.

Kunderna tvingades lämna Väla samtidigt som personalen försökte få ut vattenmassorna.

Även i Råå, Ödåkra och Helsingborg regnade det kraftigt. Centrala Helsingborg fick på kort tid 13 millimeter regn under eftermiddagen.

En trafikolycka med flera inblandade personbilar inträffade på E|6 vid Fleninge, nordost om Helsingborg, där vägbanorna var översvämmade i båda riktningarna. Flera personer fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Skyfallet orsakades av den varma och fuktiga luften som drog in över landet, säger SMHI:s meteorolog, Inga-Lill Nordin till TT.

Under kvällen rörde sig ovädret längs västkusten och ut över havet. Det betydde stora trafikproblem även i stora delar av Halland under eftermiddagen och kvällen där flera landsvägar fick stängas av. Ett 20-tal källare fylldes med vatten, bilar drabbades av vattenplaning och järnvägsviadukter blev översvämmade.

I Ulricehamn i Västra Götaland blev flera gator i centrala staden delvis bortspolade och åtminstone en fastighet drabbades av en underminerad husgrund på grund av det kraftiga regnet.

Även Jönköpings län drabbades av åskovädret med skyfallsliknande regn. Ett tio- till femtontal fastighetsägare i områdena kring Smålandsstenar och Anderstorp drabbades av översvämningar meddelar räddningstjänsten.

TT

Mer läsning

Annons