Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överskottet krymper

Annons

En av de bidragande orsakerna är att det beräknade statsbidraget halverats från 44 miljoner kronor till att bli 22 miljoner kronor. Däremot beräknas skatteintäkterna öka något.

Förra året var det första gången som Smedjebackens kommun kunde visa upp ett plusresultat. Inför innevarande verksamhetsår pekar prognosen på ett överskott på cirka 24 miljoner kronor. I dessa pengar ingår dock 17,6 miljoner kronor som kommer från staten, efter uppgörelsen med kommunakuten.

När planen för 2005 fastställdes i juni var det planerat för ett överskott på 12,3 miljoner kronor.

Men sedan dess har det hänt mycket. Bland annat har statsbidragen minskat med i runda tal 22 miljoner kronor. Samtidigt har prognosen när det handlar om skatteintäkter förändrats, dessa beräknas nu bli cirka 23 miljoner kronor mer än vad de var i juni.

Ett av de stora skälen till att prognosen för resultatet har förändrat är att barn- och utbildningsnämnden nu beräknas bli tio miljoner kronor dyrare än vad som var tänkt i juni.

Det är en rad faktorer som påverkar, bland annat har resursenheten utökats med ett par tjänster, bland annat kurator, barnomsorgen har utökats med två nya avdelningar, bland annat i Söderbärke.

Förutom detta har särskolan blivit dyrare och de interkommunala avgifterna har ökat. Det sistnämnda handlar om vad kommunen får betala för elever som väljer att gå i skola i en annan kommun, exempelvis Ludvika eller Fagersta.

Även det nya avtalet med friskolan kommer att kosta mer än tidigare, det handlar om drygt en miljon kronor.

Nettokostnaderna i budgeten hamnar på 440 miljoner kronor och det beräknade överskottet blir 6,4 miljoner kronor.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons